Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордановден е! Празникът в Бургас и областта

Снимка: БГНЕС



Бургас ще спази традицията и ще отбележи Богоявление /Йордановден/ с поредица от ритуали и събития. Ще бъде отдадена почит и на поета революционер Христо Ботев, на 6 януари се навършват 175 години от рождението му.

Десетки са всяка година желаещите да участват в спасяването на Светия Кръст, скачайки от бургаския мост във водите на Черно море, съобщи директорът на отдел „Култура“ в Общината Петър Парушев:  

„Желаещите да се включат смелчаци трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва днес, от 10:00 до 11:15 часа на Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация, с която участниците поемат отговорност за здравословното си състояние.“

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа, когато Негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей (викарий на Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Йоаникий) и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий".

На тази дата, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11:00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде от 12:00 часа.

Днес се навършват 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред бюст-паметника в Приморски парк.

Богата програма за Йордановден са предвидили и останалите Общини в областта.

И тази година ритуалът по хвърлянето на кръста в Малко Търново ще се проведе във водопада Докузак край село Стоилово. Празничната литургия ще започне от 9.00 ч. в храма „Успение Богородично“. Общината организира транспорт до водопада с тръгване от 11.30 ч. 

Празничната литургия в Царево ще се проведе в църквата „Свети Цар Борис - Михаил“, а хвърлянето на кръста ще е от 10.00 ч. на пристанище „Мичурин“. Литийното шествие към мостика на Ахтопол и спасяване на Светия кръст ще започне от 11.00 ч. 

Честванията на Йордановден в Созопол ще започнат в 8:00 ч. в храма „Св.вмч. Георги Победоносец”. В 11:00ч. ще започне шествието към Централния плаж, където ще се проведе хвърлянето на кръста. Общината е осигурила топли напитки и награден фонд за всички участници в надпреварата, а записването на желаещите ще се извършва на място от 09:00ч. 

Празничните литургии в Поморие и Ахелой, ще се проведат в църквите „Преображение Господне”, „Свето Рождество Богородично”, „Свето Възнесение Господне” и манастира „Свети Георги”. В Поморие ще има две литийни шествия. Едното ще започне от 10:30 часа от храма до ул. “Крайбрежна” като хвърлянето на кръста ще се проведе на Източния плаж. Другото шествие ще е от 11:00 часа от манастира до ул. „Морска”. 

Началото на тържествената служба в параклиса „Свети Йоан Кръстител” в Айтос е от 9.00 часа, а в 10.30 часа ще започне Богоявленският Водосвет, след което ще бъде хвърлен кръстът в изградения естествен водоем на Славеева река, в близост до параклиса.

Ритуалното хвърляне на богоявленския кръст в община Несебър ще се проведе на няколко места – на плажа на Морска гара, на централните плажни ивици в Обзор, Свети влас и Равда. 

Ритуалът в Приморско започва от 9.00 ч. в храма „ Св.Св. Кирил и Методий“. Програмата в Ново Паничарево и Китен ще е от 12.00 ч.

В Средец ритуалът по спасяването на кръста ще е от 11,20 мин. на язовир „Малката река“.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриването на островния сезон ще бъде на 6 май

Лоша прогноза за времето отменя откриването на островния сезон, обявено за 4 май, съобщават от Община Бургас. За тогава бе предвидено Великденско гмуркане с водолази от сдружение „Приятели на морето“. А след него се очакваше музика на плажа, кулинарни изкушения и островно пиво. Събитието с миди на тенекия и музика на плажа се измества за 6 май...

публикувано на 02.05.24 в 14:36

Поморие отпусна средства за Великден в подкрепа на Дружеството на инвалидите

Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града, информират от пресцентъра на институцията. Със средствата бяха закупени козунаци и яйца, които от няколко дни биват раздавани на членовете на дружеството. Целта е в навечерието на Великден хората да посрещнат светлия християнски празник по-усмихнати и спокойни...

публикувано на 02.05.24 в 13:35

Две авиокомпании са с интерес към летището в Бургас

Две авиокомпании имат интерес към летище Бургас. Едната линия да е до София , а другата до Истанбул , каза кметът на Поморие Иван Алексиев . Той е заместник-председател на фонда за развитие на летището: „Фондът е учреден миналата седмица, вече имахме среща с кметовете, избран е управителен съвет с председател кметът на Бургас Димитър..

публикувано на 02.05.24 в 13:31

За Великден в Зоопарк Бургас ще има специална празнична програма

За Великденските празници в Зоопарк Бургас ще има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и има стойност като учебно помагало. Чрез нея всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални..

публикувано на 02.05.24 в 12:52

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

публикувано на 02.05.24 в 11:17

Центърът за международна закрила в Ямбол ще продължи да работи, благодарение на БЧК

В Ямбол продължава дейността си центърът за лица, търсещи международна закрила. В момента в него живеят 11 украински граждани. До края на април дейностите в центъра се финансираха изцяло по Норвежкия механизъм, но от началото на месец май функционирането се осигурява от БЧК, уточни директорът на местната структура на организацията Митко Филипов:..

публикувано на 02.05.24 в 11:03
Тайната вечеря на Христос с учениците му.

Велики четвъртък е: православният свят съпреживява последната земна седмица на Христос

Днес е Велики четвъртък - ден от Страстната седмица, в която православният свят съпреживява последните земни дни на Исус Христос. Евангелията разказват, че на този ден Божият син празнува последната си Пасха с 12-те си ученици. На тайната вечеря Той им разкрива, че един от тях ще го предаде и че след смъртта си ще бъде възкресен. След това се моли в..

публикувано на 02.05.24 в 07:48