Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 микробуса с хуманитарна помощ за Турция изпрати бургаската община Руен

Община Руен е първата в Бургаска област, която започна благотворителна кампания за подпомагането на пострадалите от земетресението в Турция.

2 микробуса с хуманитарна помощ за бедстващите райони в югоизточна Турция изпрати общината. Кампанията за събиране на хранителни продукти, дрехи и завивки в общината продължава втори ден. В нея помагат над 40 доброволци. 

"Хората се отзоваха още като съобщихме през социалните мрежи и чрез кметовете и по високоговорителите на джамиите. Вчера я започнахме, до днес сутринта колко много неща сме събрали. Приемаме основно дрехи, консерви или варива", каза кметът Исмаил Осман.


От рано тази сутрин жителите на Руен, както и представители на бизнеса, пристигат в Общината, за да даряват помощи и да помагат.

"Ибрям се казвам, имам фирма за строителни материали. Имахме магазин, който беше за дрехи. Каквото беше по рафтовете сме го разтоварили и го изпращаме на бедстващите.  Нямам близки там, но те са ни братя."

"Мехмед Юсеин съм от село Трънак, занимавам се с търговия на едро. Ние помагаме с дрехи и се занимавам с логистиката на събраните дрехи до Хасково."

2 тира с помощи вече са събрани в Руен, днес те ще бъдат транспортирани до централния пункт в Хасково.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват превантивно речни корита и дерета в община Царево

Коритото на реката зад Централния плаж в с. Лозенец бе почистено  превантивно от храсти и растителност, с цел осигуряване на нормална проводимост, информират от общинската администрация. На територията на цялата община превантивно се почистват речни корита и дерета - р. Черна, к. Оазис, с. Лозенец и други. Към момента дейностите се извършват със..

публикувано на 29.04.24 в 09:38

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му..

публикувано на 29.04.24 в 08:17

Състезатели демонстрираха разликите между спортни и стандартни автомобили

Над 15 автомобилни състезатели и притежатели на мощни автомобили от цялата страна се включиха в събитие, посветено на пътната безопасност. Демонстрацията се състоя в двора на професионалната гимназия по транспорт. Искаме да покажем, че скоростта на пътя не е решаваща, каза един от автомобилните състезатели Петър Бакалов. "Който иска да е..

публикувано на 28.04.24 в 12:52

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

обновено на 28.04.24 в 08:11

Цветница е! Бургас отбелязва празника с богата програма

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Агатополският епископ Йеротей с обръщение към миряните

През седмицата Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.  На сайта на Светия синод бяха обявени имената на Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий,..

публикувано на 27.04.24 в 16:19