Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Градолюбители“ – в помощ на хората с идеи

Проектът „Шопинг енерджи“, на две бургаски момичета, започва да се реализира пилотно в хипермаркет в морския град. Той е финансиран от инициативата на „Капитал градове“ и британското посолство, като печели третото място през 2021 г.

Преди две години, журито оценява на трето място в тази надпревара идеята две бургаски момичета – Румяна Иванова от гимназията по романски езици и Антония Митева от математическата. Всичко ни хрумна случайно, при едно пазаруване, разказва Антония.

„Това е пазарска количка, която генерира електричество при механичното си движение. По-просто казано – човек, когато влиза в магазина, може да си зарежда телефона, докато пазарува. Идеята е, след това, след пазаруването, когато количките се оставят на стоянката, остатъчната енергия се прехвърля в по-голяма батерия, power hub и реално, магазинът да използва тази идея за енергийните си нужди“, разказа тя.

В колелата на пазарските колички има динамо, поясни Антония.

Британското посолство подпомага и финансово реализирането на инициативи по проекта „Градолюбители“. Чрез него, идеи на гражданите за подобряване на жизненото пространство на хората, могат да получат реализация. Подкрепяме проекта по няколко начина, каза за БНР-Бургас Даниел Джаксън, ръководител отдел „комуникации“ в посолството:

„Първо – подкрепяме общността на хората, които участват в „Градолюбители“. Например организираме събития, където могат да осъществяват контакти и обменят идеи. Също участваме при финалната оценка на проектите. И накрая – с финансиране. Проектът, според нас, има шанс да се развива и да се разраства и в бъдеще. Ако сте фирма или компания, която би искала да участва като партньор, моля, свържете се с нас“, посочи Джаксън.

Смятаме, че можем да направим градовете в Европа по-зелени и по-приятни за живеене, добави Даниел Джаксън.

До 15-ти септември продължава подаването на проекти по инициативата „Градолюбители“. Идеята възникна, след като видях, че има липсващо звено, което да помага на хората с идеи, каза журналистът от „Капитал“ Огнян Георгиев:

„Къде отиваш, ако имаш хубава идея за твоя град? Защото, кои са парите, които финансират хубавите идеи в българските градове? Европарите са едното нещо. Както добре знаем, те не финансират точно добрите идеи, като начало. И, второ, не са точно лесни за достигане и за изпълнение. Общините нямат пари. Общините в България напоследък, в последните 10-15 години, съкращават мащабно бюджетите си и последното, което правят е да слушат гражданите си и какво те искат за града си. А банките, естествено, не са точно институциите, които дават пари на хора с добри идеи просто така“, каза Георгиев.

Подробности за проекта и как можете да кандидатствате можете да видите тук:

https://www.capital.bg/citylovers/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39

Разкриват духовната красота на Атон в Регионална Библиотека "Пейо К. Яворов"

В Регионалната библиотека на Бургас "Пейо К. Яворов" ще разкрият духовната красота на Атон с фотоизложба до средата на месец май. Тя е едно необикновено пътешествие в сърцето на духовната география.  Посетителите ще се насладят на визуален разказ, изтъкан от векове история и мистицизъм, запечатан в кадрите от Света гора. От древни манастири, пропити с..

публикувано на 29.04.24 в 11:13

Вижте къде няма да има вода днес

ВиК специалисти отстраняват авария, което е причина за спиране на водоповодаването в района на местност "Буджака -юг", къмпинг "Каваци" и местност "Ачмълъци" край Созопол. От 10 до 14 часа вода няма да има в района на улица "Лозарска" в Поморие.  В Айтос също се работи по аварии. До 14 часа прекъсване на водоподаването има по улиците..

публикувано на 29.04.24 в 10:40

Почистват превантивно речни корита и дерета в община Царево

Коритото на реката зад Централния плаж в с. Лозенец бе почистено  превантивно от храсти и растителност, с цел осигуряване на нормална проводимост, информират от общинската администрация. На територията на цялата община превантивно се почистват речни корита и дерета - р. Черна, к. Оазис, с. Лозенец и други. Към момента дейностите се извършват със..

публикувано на 29.04.24 в 09:38

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му..

публикувано на 29.04.24 в 08:17

Състезатели демонстрираха разликите между спортни и стандартни автомобили

Над 15 автомобилни състезатели и притежатели на мощни автомобили от цялата страна се включиха в събитие, посветено на пътната безопасност. Демонстрацията се състоя в двора на професионалната гимназия по транспорт. Искаме да покажем, че скоростта на пътя не е решаваща, каза един от автомобилните състезатели Петър Бакалов. "Който иска да е..

публикувано на 28.04.24 в 12:52

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21