Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Начини, по които изкуственият интелект променя музикалната индустрия

Изкуственият интелект (AI) е тук и няма връщане назад. AI ще продължи да оказва влияние на най-различни сфери, да променя традиционни модели, включително в музикалната индустрия. При дискусиите по тази тема може да чуете полярни изказвания като от едната страната се говори за заличаване на човечеството, а от другата, че това е единственият начин за прогрес. 

Новини в тази посока има почти всеки ден и тук ще се опитам да начертая основните посоки при използването на AI в музиката за създаване на музикални творби и продукция.

Сигурно си спомняте момента, в който TikTok потребител пусна парчето heart on my sleeve, в което компютърно генерирани вокали звучаха като Drake и The Weeknd без да има тяхно съгласие за това. Експериментът на мистичния ghostwriter977 бе бързо свален от платформи след намеса на Universal Music Group. За екипа на ghostwriter977 появата на трака е важен момент, защото показва какви бъдещи възможности съществуват за изпълнителите като например печеленето на пари от уреждане на права за ползване на гласовете им. 

В тази връзка неотдавна от Billboard съобщиха, че YouTube работи над ново AI приложение, което да позволява на потребителите да създават видеоклипове с гласовете на популярни звукозаписни артисти. 

Създадена от машини музика вече се ползва от феновете и е популярна. Чували ли сте за термина “функционална музика”? Това са онези произведения, чиято основна цел е да ни помогнат да постигнем някаква цел като например да заспим, да се концентрираме, да релаксираме. Това е онази амбианс, създадена предимно от AI музика, чиято популярност расте - нещо, което определено се забелязва от лейбълите, защото стриймването на AI музика за медитация, дъжд и морски вълни означава по-малко стриймвания и съответно по-малко пари за създатели на музика от плът и кръв. 

Всички тези нововъведения повдигат важни въпроси, които сме разглеждали в Мюзик Пойнт като например за това как точно да се използват тонове записи на звезди за трениране на AI за създаване на песни от машини, дали изкуство може да се създава без човек, колко работни места ще бъдат загубени и също дали направени от изкуствен интелект творби да са обект на авторско право. Това са някои от ключовите въпроси, които се срещат в момента по време на дебатите около използването на AI. 

Но в същото време някои от приложенията на AI се приемат като премахващи бариери за онези творци, които не могат да си позволят професионални услуги. 

По-рано тази година от Meta обявиха старта на приложение, което се предполага, че използва изкуствен интелект да създава музика на базата на зададен текст. AudioCraft има три модела AudioGen, MusicGen, and EnCodec  за музика, саунд, компресия и генериране. 

Подобни продукти се появиха и от британски стартъп роден от учебен проект в Queen Mary University of London. Става дума за стартъпа RoEx, от където създават  Automix - пособие, което използва помощта на изкуствен интелект при миксирането на музика като оптимизира елементи като баланс, екуалайзер, компресия и пространственост с обещанието качеството да отговаря на стандартите на музикалната индустрия. 

David Ronan, който е изпълнителният директор на RoEx казва за Мюзик Уик: “Също както Инстаграм трансформира фотографията като направи филтрите достъпни за всички, ние се стремим да направим революция в света на музикалната продукция.“ 

За стартъпа е важно тези, които правят музика да не се плашат от сложните процеси на миксиране и да оставят това на машината като така според тях може да се стигне до творчество без бариери. 

Първа стъпка към тази, по думите на създателите от RoEx, демократизираща индустрията мисия е представянето на Mix Check Studio – безплатно AI пособие създадено за намиране на проблеми при миксирането и предлагане на решения.

Дебатите около използването на AI няма скоро да намалят интензитета си докато компании и изпълнителите търсят оптимален етичен и легално издържан вариант за включването на AI в ежедневната практика, но едно е сигурно - пред нас има все повече пособия, които ни дават възможност да експериментираме и да намерим най-подходящото и правилно за нас приложение на изкуствен интелект като подхождаме без страх, а с изследователско любопитство. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: младото поколение в Щатите пие по-малко алкохол и клубове за музика са притеснени.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. 

Слушайте в неделя от 19 по БНР Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Честита Цветница! Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев водещ е Стефка Бакърджиева.    В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за благотворителната кампания в помощ на 6 –..

публикувано на 28.04.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 28 АПРИЛ!

Цветята са усмивката на земята! Честит имен ден на всички, които носите имена на цветя! Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница! А още цвят в неделния следобед добавяме и в ефира на БНР - Бургас с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Специалната ни Ева днес също носи..

публикувано на 28.04.24 в 10:00

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50