Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на организацията, известният историк, Атанас Орачев каза за БНР Бургас:

"Опасенията са сериозни, тъй като кога полуофициално, кога официално беше заявено, че той може да не бъде включен в списъците изобщо. Но най-вероятно, моята прогноза е, че ще бъде включен. Тез 24 епархийски избиратели,които го подкрепиха още на първия тур, биват натискани по всякакъв начин.Образно казано кога с моркова, кога с тоягата, кога и с двете."

В становището пише:

"По думите на наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на предстоящото заседание на Светия Синод на 22.04.2024 г. ще се гласува персонално за всеки един епископ дали да бъде включен в списъка на достоизбираемите. Този момент Агатополският епископ Йеротей е включен в този списък и е участвал в проведените избори за митрополит във Врачанска, Видинска, Старозагорска и Силистренска епархии. И ако досега той винаги е бил сред достоизбираемите епископи, то може ли да се смята за неизяснени причини и мотиви (само в съответствие с едно време се оформи настроението в Светия Синод), че този като достоизбираем епископ да не бъде включен в новия списък и да бъде дисквалифициран? Това неминуемо би довело до възпламеняване на духовете и създаване на брожение всред свещениците и миряните в епархията, както и сред ревностната църковна пълната и будното гражданско общество. Съответно това би могло да доведе до много сериозна съпротива срещу решението на Светия Синод и до неспокойна обществена атмосфера преди предстоящия избор за нов български патриарх, насрочен за 30 юни 2024 г."

Според "Православен зов" епископ Йеротей:

" Поради тежкото използване на владиката Йоаникий, през последните три години той достойно го замества във всички църковни богослужения и дейности, свързани с официални граждански събития в епархията. Няма селище и църква в Сливенска епархия, които епископ Йеротей да не е посетил и където да не е служил през тези повече от 20 години. Безспорна истина е, че той се ползва с голямо уважение, доверие и любов от свещениците и миряните в Сливенска епархия. През тези години епископ Йеротей усърдно работеше за духовното единение на свещенството и вярващите християни и остана до край верен и лоялен към своя духовен баща, владиката Йоаникий.Ето защо сме убедени, че той може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните и заедно със своята подкрепа исъработничество да допринесе за преодоляване на тежките проблеми, натрупали се след конфликтните ситуации, породени от недоказаните интриги и донесения, както и цялостната противоцърковна дейност на двама братя-свещеници – Силвестър и Евгений Янакиеви. Неслучайно те бяха освободени още през 2020 г. от заеманите от тях длъжности от владиката Йоаникий – Силвестър Янакиев като духовен надзорник в епархията и изповедник на владиката, а Евгений Янакиев като секретар на Сливенска митрополия."

В момента  Агатополският епископ Йеротей е в Рилския манастир. Според църковните правила той трябва да остане там до края на избора.

ИНТЕРВЮ С АТАНАС ОРАЧЕВ  В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тайната вечеря на Христос с учениците му.

Велики четвъртък е: православният свят съпреживява последната земна седмица на Христос

Днес е Велики четвъртък - ден от Страстната седмица, в която православният свят съпреживява последните земни дни на Исус Христос. Евангелията разказват, че на този ден Божият син празнува последната си Пасха с 12-те си ученици. На тайната вечеря Той им разкрива, че един от тях ще го предаде и че след смъртта си ще бъде възкресен. След това се моли в..

публикувано на 02.05.24 в 07:48

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20