Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нас

От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името "Христо Ботев". През декември 1992 г. съществуващите дотогава програми "Знание" и "Орфей" на БНР, са преструктурирани и програма "Христо Ботев" поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира.

Вижте журналистите, които са били директори на програмата от създаването ѝ до днес.

Мисия и визия на програма "Христо Ботев"

Мисия:

"Христо Ботев" e културно-образователна, публицистична и музикална радиопрограма. Освен студийната продукция, която е уникална в радиосредата у нас, програмата продуцира български драматургични и литературни произведения, в рамките на "Запазена марка Радиотеатър". Предава всички по-значими сценични прояви в областта на музикалната класика и фолклора у нас и в чужбина, а също знакови спектакли от българския и международен културен живот.

Програмата излъчва редовно концертите на съставите на БНР.

Програма "Христо Ботев" е дългогодишен организатор на национални и международни конкурси в областта на литературата, драматургията, забавната музика, фолклора, хумора, детското творчество, както и на хората в неравностойно положение.

В Деня на народните будители, 1 ноември, програма "Христо Ботев" на БНР отбелязва своя празник, на който традиционно връчва годишните си награди "Златният будилник".

Програма "Христо Ботев" е съавтор на значими инициативи в столицата и страната, заедно с български и чужди институти в областта на образованието, музиката, икономиката, регионалното развитие и културата. Програмата е медиен партньор на стотици културни, образователни и музикални събития. Работи в тясно сътрудничество с други културни и образователни медии, сайтове и институции.

Слушателите на програма "Христо Ботев" са хора, които се интересуват от музика, литература, театър, изкуство, наука, история, български език и всичко свързано с духовното развитие на България, Европа и света.

Те са заинтересувани да научат най-новото, актуалното, непреходното, чрез мненията, текстовете, разсъжденията и гледните точки на хора на изкуството и културата, учени, публицисти и експерти. Те споделят семейни ценности, културни и духовни традиции на поколения българи в миналото и бъдещето на България.

Нашата визия за развитие през следващото десетилетие е обвързана с желанието на слушателите да слушат и "четат" своята програма, както в ефира, така и по дигитален път чрез интернет и други технологии. Новите предизвикателства изискват непрекъснато динамизиране и обновяване на процесите при създаване на съдържание, високи критерии за качество, достоверност и задъбоченост при подготовката и представянето на радиопредаванията – основните ценности на програма "Христо Ботев".

Програма "Христо Ботев" във Facebook


Редакции и екипи:






Редакция "Новини, образование, култура"



Екип "Делници"

         
          
         
         


Екип "Култура и мнения"

        
       
       
                  
                 



Екип "Нощни предавания"


        

          

           

          



Екип "Ефир Знание"

          
          
           


Екип "Уикенд"


                    

             


Екип "Новини"

        


Екип "Репортери"



          


Редакция "Драматургични форми", "Детското БНР", "Хумор и сатира"

Екип "Драматургични форми"

          
        

Екип "Детското БНР"

       

Екип "Хумор и сатира"

       


Редакция "Музика и музикални събития"


Екип "Класика"

          

        

          

         


Екип "Джаз, поп, рок"

         

        

        

        

       


Екип "Фолклор"

       

         


Направление "Ефир"