Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две продукции на програма „Христо Ботев” номинирани за „При Европа”

"При Европа" ще се проведе в Берлин от 16 до 23 октомври.
Снимка: Архив
Събитието ще се състои в сградата на Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Точният адрес е Masurenallee 8 – 14, D-14057 Berlin-Charlottenburg. Къщата на този номер прилича на гигантска камина, защото е облицована с кахлени плочки в сиво-кафяво, но.... само какъв огън гори в тази камина. Хиляди хора, правещи радио и телевизия във всички европейски страни без изключение и в десетки неевропейски страни, свързват този адрес с понятия като Смисъл, Работа, Състезание, Звезден миг, Вдъхновение, Отговорност. Всичките с главни букви.
“Какво означава "При Европа" за мен? Това е бензиностанция, където си наливаш идеи, енергия и емоции. Защитена позиция за предстояща атака на изгряващи модни и индустриални тенденции. Европейски пазар за радио и телевизионни стоки от всякаква природа и най-накрая, но не по значение: Състезание, в което, независимо от личния вкус, грешната състезаваща се програма никога не е побеждавала" - Питър Клайн, Австрийско радио (ORF), координатор на журито в категорията Радио Драма, При Европа 2010.
Всъщност голямата селекция на Европа започна още през август и на 28-и август резултатите й бяха обявени. Преди дни падна и прес ембаргото върху тази информация, така че вече свободно можем да пишем и говорим за нея. Предварителната селекция на Фестивала При Европа е извършена върху 542 продукции от 35 страни.108 от тези продукции са радио програми, кандидатстващи за участие в категориите Драма и Документалистика. Преминаването на тази селекция означава, че си допуснат до същинското състезание, което започва на 16 октомври. През последните дни на август всеки допуснат получи поздравления от президента на фестивала Петер Леонард Браун с логото “Номиниран за При Европа 2010”. Два творчески екипа от БНР, програма “Христо Ботев” получиха тази заветна картинка с прословутата глава на Бика на Европа, пресътворена и в бронзовите статуетки, на още по-заветните награди за “Най-добрите в Европа за 2010-а”.
“7 септември” (автор и режисьор: Георги Тенев, музика: Калин Николов, редактор: Ина Вълчанова, звукорежисьор: Димитър Василев) е българската радиопиеса, номинирана в категорията Радиодрама (Radio Drama) и цитираният вече Питър Клайн е един от делегатите на журито, които ще я слушат и оценяват.
“Mama – мама, tata – татко, история с деца на заден план” (автори: Цезари Галек и Даниела Манолова, продуценти: Паулиана Новакова и Михал Францковяк, музика: Цезари Галек, постпродукция: Живко Марев) е полско-българска копродукция, реализирана със стипендия на Европейската Комисия в рамките на проекта “Езици през микрофоните” и същевременно българският фичър, номиниран в категорията Радио документалистика (Radio Documentary).
"При Европа” е без съмнение най-вълнуващата седмица в календара на радио документалистиката. Възможността да чуеш качествени документални програми от близо и далече, да срещнеш колеги-продуценти и дискутираш всевъзможни радио теми е преживяване, което няма съперници никъде другаде по света. ”При Европа” 2010, ето ме, идвам....” - Лиъм О’Браян, Ирландско Радио (RTE), координатор на журито в категорията Радиодокументалистика.
И още нещо. 542 програми са не само национално или регионално, но и локално изключително различни. Европа си остава континент на контрастиращи индивидуалности и точно тази множественост на темите, хрумванията и стиловете показва какво точно става в Европа.

Само и единствено по програма “Христо Ботев”, в рамките на фестивалната седмица можете да чуете “Mama – мама, tata – татко, история с деца на заден план” в “Документално студио” на 16 и 23 октомври от 15.30 и “7 септември” в “Неделен радиотеатър” на 17 октомври от 16.00 часа.
По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05