Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Истанбул

Снимка: Архив
Наричат Истанбул (както и Рим!) „Вечният град”. И наистина тук всички възприятия излизат извън очертанията на традиционното. Минало, настояще и бъдеще се сливат в един пъстър конгломерат, а шумът от неспирното гъмжило по улиците те залива с такава всепомитаща сила, че направо ти се завива свят. Истанбул е нещо, което не може да се опише – то трябва да се преживее. Градът на цветовете и музиката, на различията и пренасищането. Градът, в който има от всичко по много. Градът, в който не можеш да чуеш мислите си, броиш на пръсти езиците, на които говорят хората около теб, докато разбереш, че са повече от 10; градът, в който разминаването по улицата става в редичка и ти се налага да се буташ и провираш оттук – оттам, като че ли си герой в компютърна игра… Градът, в който неусетно все бързаш за някъде, дори когато няма за къде; Градът на движението...
Възникнал през седми век преди новата ера, преди още да е бил формиран самият проток Босфора, Истанбул е град, с чието основаване са свързани множество легенди. Според най-известната от тях, някъде около 650 години преди новата ера, моряци, живеещи в град Мегара, начело с лидера им Бизас, напуснали този град и решили да си търсят нова родина. По това време било традиция да искат съвети от мъдри хора. Свещениците им ги посъветвали да се заселят в мястото, което е обърнато към „Земята на слепци”. Бизас и народът му с кораби дълго търсели по моретата и най-сетне стигнали полуострова Истанбул. И веднага се възхитили от красотата и изобилието, които се открили пред тях – да не говорим за възможностите, които им подарявал този залив! На другата страна на пролива забелязали население и тогава Бизас рекъл: „Макар че тези хора са се заселили толкова близо до такова хубаво място, трябва да са слепци да не го забележат!” Така бил основан градът, който сега наричаме Истанбул. А от другата му страна, на върха на Златния рог и в азиатската му част по времето на археологически разкопки са били намерени следи от човешки поселения още от III век пр.н.е....
Макар да не е официална столица на Турция, Истанбул е нейният най-многолюден град и безспорен културен и финансов център. Бизантиум, Константинопол, Истанбул – имената, които е сменил през вековете, са все така внушителни, както и неговата осанка. Още в древността е бил наричан „Градът на седемте хълма“, защото най-старата му част се простира на седем хълма, върху всеки от които величествено се извисява по една джамия. Другото му име е „Царицата на градовете” (Vasileousa Polis), което произтича от значимостта и богатството на града през Средновековието. Разположен в северозападната част на район Мармара в Турция, Истанбул обгражда южната част на Босфора и така се разполага на територията на два континента – Европа и Азия. Има излаз на Черно и на Средиземно море, а историческите площи на територията му присъстват в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.
Първото ми впечатление от Истанбул наистина бе свързано с едно непрестанно движение. Следняколко часовото пътуване и преминаването на турската граница, самото влизане в града отне още около час, час и половина. И как иначе! Разположен на територия от 1529 квадратни километра, приютил близо 20 милиона жители (което се равнява на няколко Българии!), Истанбул е дълъг цели 180 километра и добирането до центъра му отнема доста време, независимо от възможностите, които предлага градският транспорт. Усилието обаче си заслужава, защото това е град, който, свързва не само континенти, но и култури, и е един от най-големите стопански и културни центрове в света! Не случайно през 2010 той е избран за Европейска столица на културата, което преведено на езика на цифрите, означава близо 170 културни събития и над 10 милиона посетители! Вярно е, че със средствата на музиката няма как да ви „нарисувам” Топ-капъ, Синята джамия и църквите „Света София” и „Свети Стефан”, Дворецът „Долмабахче” и „Капълъ-чарши”. Дори и за разходката с корабче по Босфора и преминаването от европейската в азиатската част на Истанбул по моста „Ататюрк” ще трябва да използвате главно въображението си! Но за сметка на това пък мога да ви предложа музика, свързана с този град и посветена на него, а записите, които ще чуем, ще прозвучат за първи път в националния ни ефир! Те ни бяха любезно предоставени от нашите немски колеги в Дортмунд по линия на Еврорадио и са направени само преди няколко месеца, по време на културните прояви в областта Рур (знаете, че тя също е Европейска столица на културата за 2010 година). Ще имате удоволствието да чуете Концерта за цигулка „1001 нощи в харема” и световната премиера на Симфония „Истанбул” от родения през 1970 година турски пианист и композитор Фазил Сай, както и негови изяви като солист. Участват още Младежкият национален симфоничен оркестър на Германия под диригентството на Петер Ружичка и оркестърът на Западногерманското радио в Кьолн под диригентството на Хауърд Грифин.

неделя, 24 октомври, от 19.30 часа
По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55