Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Мюнхен

Снимка: Анелия Кръндева

Градът, в който ще ви отведа тази вечер, се намира буквално „в сърцето на Европа”. Той може и да няма артистичната слава на столици като Париж, Виена или Рим, но затова пък е известен като „Баварската перла”! И макар да е едва трети по големина с населението си от около милион и половина, е един от най-важните финансови и икономически центрове в Германия. Прочут е със своята бира, в чест на която всяка година се провежда двуседмичен панаир, наречен „Октоберфест”, със Старата Пинакотека – една от най-старите и значителни картинни галерии в света и, разбира се – със забележителните си музикални институции и състави, заради които съм решила да му посветя нашата поредна неделна среща!

Известен до 2006 година като Weltstadt mit Herz (Космополитен град със сърце) в момента Мюнхен издига за свое мото фразата München mag Dich (Мюнхен те харесва). Дали това наистина е така – не знам, но със сигурност мога да ви кажа, че туристите, в това число и аз самата определено харесват този град! Не само заради уникалния му архитектурен облик, в който първокласните магазини, модните улици и монументалните сгради стоят рамо до рамо със занаятчийските работилници, духовата музика и традиционните бирарии, а и поради факта, че тук са най-гостоприемните германци! Ако сте си мислили, че Германия е една студена страна, със студени и неразговорливи хора, достатъчно е да посетите Мюнхен, за да се убедите, че това изобщо не е така! И причината не е само в превъзходната бира, която можете да опитате навсякъде в стотиците бирарии, приютени в сгради със специална старинна архитектура.

Жителите на Мюнхен са добронамерени и носят един особен дух, съчетание от дружелюбност и аристократична изисканост. Те се гордеят, че живеят в град, който има не само древна история, но същевременно е един от новите икономически центрове на Германия. Градът е ориентиран към автомобилната и хай-тек индустрия и в него са базирани централите на световни технологични гиганти като Siеmens, BMW, Аlianz и други. Той е център за софтуер и биотехнологии, услугите и медиите, а тук се намират също и немските централи на McDonald’s и Microsoft. Освен това Мюнхен е вторият град с най-много издателски къщи в света, като пред него е само Ню Йорк. Смята се за столица на информационните технологии в Германия и неговото отношение към нововъведенията в областта се отразява не само върху останалите провинции, но и върху цялата страна.

През миналия век градът е разтърсван от много катаклизми – Първата световна война, опитът за установяване на Съветска република в страната, а след нея и нацистките водачи започват устрема си към властта тъкмо оттук. През Втората световна война Мюнхен става един от центровете на съпротивителното движение срещу хитлеристкия режим, но това не смекчава гнева на съюзниците, които със своите масирани бомбардировки разрушават голяма част от града. След войната обаче Мюнхен се възстановява с удивително бързи темпове, а през 1972 година приема като домакин летните олимпийски игри.

Днес той е град с изключително ниска престъпност, висок стандарт на живот, много милионери, живеещи в него, и с най-добрата икономика от всеки друг град в Германия. Но освен всичко изброено дотук, Мюнхен е също така и световноизвестен център на изкуството и културата! Нека не забравяме, че тук са живели и творили Орландо Ди Ласо, Моцарт, Вебер, Рихард Вагнер и Рихард Щраус, Ерих Кестнер и Фьодор Тютчев; тук са родени прочутата Елизабет Баварска – императрица на Австрия и Унгария, наричана галено от поданиците си „Сиси” и композиторът Карл Орф, автор на емблематичната „Кармина Бурана”.

В двата часа на неделната ни музикална вечер ще се поразходим мислено из Мюнхен, за да се насладим на неговите исторически и културни забележителности. Ще слушаме творби от Орландо Ди Ласо, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Йозеф Хайдн, Карл Мария фон Вебер, Рихард Вагнер, Гаетано Доницети и Карл Орф. А изпълнители ще бъдат „местните” музиканти, с които градът с право се гордее: мюнхенският Бахов оркестър, Камерният оркестър – Мюнхен, прочутата Мюнхенска филхармония, извоювала си световна слава по време на съвместната работа с диригента Серджиу Челибидаке, Баварският радиооркестър и съставът на Баварската държавна опера.

неделя, 19 февруари, от 19.30 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55