Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите”: Н. Пр. Терасита Капоте-Камачо, посланик на Република Куба в България

Снимка: Архив
Нейно превъзходителство Тересита Капоте-Камачо е извънреден и пълномощен посланик на Куба в България, акредетиран в Албания и Македония.
Животът й е свързан с България не само по дипломатическа линия. През 1961 г. Тересита Капоте идва да учи у нас.
Преди сегашния си мандат е била: 
• Преводач и секретар в посолството на България в Хавана (1963-1966)
• Преводач и секретар в посолството на Куба в България (1966-1970)
• Първи секретар в кубинското посолство у нас (1986-1990)
• Временно управляващ посолството на Куба в България, Македония и Албания (1994-2001)
• Посланик в Казахстан, акредитиран в Киргистан, Таджикистан и Узбекистан (2004-2008). 

Тамара Такова
В „Часът на думите” гостува и Тамара Такова. Тя е завършила руска гимназия и испанска филология в Хаванския университет. Работила е в националното радио – („Хоризонт на вълните на младостта” и предаванията за българите в чужбина), в издателство „Народна младеж”, в катедра „Класически и нови филологии към СУ „Климент Охридски”. Заместник-председател е на Асоциацията за приятелство България – Куба
У нас са издадени много нейни преводи на испаноезични автори – тя е сред първите филолози, които запознават българския читател с испаноезичната литература.
Има редица специализации, сред които – по испански език и литература в Института за Международно културно сътрудничество към Министерството на външните работи на Испания.
Името й е свързано със световни писатели като Хорхе Луис Борхес, Габриел Гарсия Маркес, Роберто Фернандес Ретамар, Пабло Неруда...
Поддържа дългогодишна коренспонденция и общува с видни фигури на перото като Камило Хосе Села, Володя Тейтелбойм, Мануел Муньос Идалго.

Лъчезар Еленков
Поетът Лъчезар Еленков също бе в компанията на двете гостенки в студиото.
Той е работил в Радио София. Бил е главен редактор на сп. „Дружба”, секретар и главен секретар на СБП, пълномощен министър и директор на Българския културно-информационен център в Москва, главен редактор на „Славянски вестник”, директор на в. „Български писател”.
Автор е на 28 стихосбирки и поеми.
Сега е главен редактор на в. „Жарава” и директор на в. „Моята вяра”.
Носител на орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен.
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00