Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от големите гласове на Метрополитън опера – тенорът Ричард Тъкър

Снимка: Архив
Екипът на Метрополитън ми вдъхна увереност. Аз израствах година след година и поемах по две нови роли всеки сезон. И бях винаги готов за тях. Научих едно нещо – времето е най-важният фактор в една музикална кариера, във всяка кариера. Трябва да си готов, когато дойде времето. Всяка от моите 29 роли за Метрополитън съм дебютирал на тази сцена – това споделя Ричард Тъкър в интервю от 1970 година. Той е един от двамата, за които Метрополитън опера, Ню Йорк организира специално тържествено погребение. Първият е Карузо.
Ричард Тъкър е роден в Бруклин на 28 август 1913 година. Заедно с успешната оперна кариера Ричард Тъкър, ортодоксален евреин, е бил и един от най-прочутите кантори на своето време. През февруари 1973 година участва в първия телевизионен концерт в чест на Карузо – „Аида” под диригентството Артуро Тосканини. В личен план, Ричард Тъкър е описван като приветлив, лъчезарен човек, посветен на своя Бог и на своето семейство. Съпругата му Сара, с която имат 30-годишен брак и трима синове, е сестра на Йън Пиърс – също известен по онова време оперен певец. Рожденото име на Ричард Тъкър е Рубин Тикър, потомък на бесарабски евреи, които емигрират в САЩ през 1911 година.
Близки и приятели на тенора отбелязвят тънкото му чувство за хумор. Разказва се една забавна история – по време на спектакъл на „Дон Карлос” на сцената били Ричард Тъкър и Роберт Мерил в смъртта на маркиз Поза. (Тъкър и Мерил били близки приятели). По време на предсмъртната ария на Поза, Ричард Тъкър прошепнал в ухото на баритона: „Моля те, може ли да побързаш с умирането, че трябва да хвана влака за Грейт Нек след 45 минути?!” В резултат на това Мерил едва овладял смеха си. Колко близки били двамата певци става ясно и от факта, че последното турне на Ричард Тъкър е именно с баритона. Турне, което той не завършва. На 8 януари 1975 година той получава инфаркт и умира в стаята си след поредния концерт.

В предаването ще звучат откъси от операта „Силата на съдбата” на Верди с Леонтин Прайс и Роберт Мерил – запис от 1964 година с хора и оркестъра на Италианското радио под диригентството на Томас Шипърс. И още – Първото действие от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини с Елинор Стибър и Ричард Тъкър, запис на Метрополитън опера под диригентството на Макс Рудолф.

събота, 31 август, от 20.00 часа
По публикацията работи: Елена Хубанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50