Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Артаксеркс” - опера в три действия от Леонардо Винчи (съдържание)

Либрето: Пиетро Метастазио
Премиера: 4 февруари, 1730 година в Рим

Действието се развива в Персия

Действащи лица:
• Артаксеркс, контратенор - принц, а по-късно и крал на Персия, приятел на Арбаче и влюбен в Семира;
• Мандан, контратенор - сестра на Артаксеркс, влюбена в Арбаче;
• Артабан, тенор - предводител на Кралската Стража;
• Арбаче, контратенор - приятел на Артаксеркс,  влюбен в Мандан;
• Семира, контратенор - сестра на Арбаче, влюбена в Артаксеркс;
• Мегабис, контратенор - генерал на Персийската армия, довереник на Артабан.  

Първо действие:
В озарената от лунна светлина дворцова градина Арбаче си взима сбогом с принцеса Мандан. Нейният баща Ксеркс се противопоставя на брак между двамата, заради незначителния ранг на Арбаче и му е забранил достъп до двореца. Докато Мандан напуска градината, облята в сълзи, бащата на Арбаче - Артабан, се появява с окървавен меч. Той моли сина си да разменят мечовете си и разкрива, че е убил Ксеркс, за да отмъсти несправедливостите понесени от Арбаче. Арбаче е ужасен, но взима окървавения меч, за да го зарови в градината. През това време Артаксеркс разбира за смъртта на баща си и Артабан го заблуждава, казвайки, че това е дело на брат му Дарио, който е сторил това от нездрава амбиция към трона. Артаксеркс веднага изпраща стража, която да накаже брат му Дарио, но по-късно съжалява за издадената заповед. В замъка Артаксеркс среща сестра си и казва, че е отменил нареждането, но вече е твърде късно – Дарио е убит. Почти в същия момент Семира се появава с доказателство, че Дарио е невинен, а истинският убиец е заловен в градината, опитвайки се да избяга с окървавен меч. Артаксеркс е потресен и зове своя приятел Арбаче, който се явява придружен от стражи. Арбаче твърди, че е невинен, но не може да даде повече обяснения. Артаксеркс напуска двореца объркан и замаян.

Второ действие:
В кралските покои Артаксеркс размишлява как да постъпи справедливо спрямо своя приятел Арбаче и моли Артабан да поговори с него, за да стане ясна истината, относно убийството на Ксеркс. Вместо това Артабан настоява Арбаче да избяга от двореца и да се присъедини към група бунтовници, които са против възкачването на Артаксеркс на трона. Арбаче категорично отказва да направи това и се връща в килията си. Мегабис настоява Артабан да бъде безжалостен в плановете си да унищожи кралската фамилия, за да може Арбаче да бъде новият владетел. За да подсигури подкрепата му, Артабан обещава на Мегабис дъщеря си Семира за съпруга, но тя умолява Мегабис да я освободи от този договор, защото иначе ще го мрази цял живот. В Кралската заседателна зала, Артаксеркс и придворните му са сбрани. Семира и Мандан молят за милосърдие и справедливост. Арбаче отказва да се защити и объркан, Артаксеркс назначава неговия баща Артабан да му бъде съдник. Артабан осъжда сина си на смърт и Арбаче, целият окован във вериги му целува ръка и казва, че се надява смъртта му да донесе мир и просперитет на Персия. Мандан се обръща, изпълнена с гняв към Артабан, заради неговата неестествена жестокост към собствения си син. Семира от своя страна моли Артаксеркс да спаси своя приятел Арбаче. Останал сам, неговият баща Артабан решава да го спаси на всяка цена.

Трето действие:
Докато Арбаче очаква смъртната си присъда, Артаксеркс го посещава в килията и му заповядва да избяга от страната. Арбаче се сбогува с приятеля си и се надява някога невиността му да се разкрие. По-късно Артабан и Мегабис посещават килията му и я намират празна. Двамата изпадат в недоумение и объркване, тъй като без Арбаче планът им остава безплоден. Мегабис въпреки всичко казва, че ако Арбаче е екзекутиран трябва във всички случаи да получи отмъщение и за да се стигне до него, Мегабис слага отрова в чашата на Артаксеркс, отредена за коронацията. Същевременно Арбаче се бави с бягството си, защото се надява на една последна, макар и мимолетна среща с Мандан. Артаксеркс започва своята подготовка за тържествената церемония. Той се представя пред сбралото се множество и дава клетва да управлява мъдро и справедливо, точно както своя баща. Артабан му подава чашата с отрова, но церемонията е прекъсната от Семира, която казва, че дворецът е нападнат от бунтовници, които искат смъртта на краля. За миг Артаксеркс се усъмнява в Арбаче, но Мандан пристига след минути и съобщава, че бунтът е потушен от Арбаче, който е успял да убеди размирниците да предадат оръжието си. Артаксеркс приветства своя приятел и разтваря кралските си обятия за него, но все още Арбаче отказва да разкрие обстоятелствата довели до смъртта на Ксеркс. Артаксеркс вярва в невинността му и дори го моли да пие заедно с него от чашата. Накрая Артабан е притиснат в ъгъла и е принуден да говори, защото иначе синът му ще загине. Артабан признава, че чашата, предназначена за коронацията е отровена, признава убийството на Ксеркс, веднага след това вади меч и обявява тържествено, че сега ще убие и Артаксеркс. Арбаче заплашва, че ще изпие чашата, ако това се случи и Артабан прибира меча, след което Артаксеркс заповядва да бъде екзекутиран, но размекнат от молбите на Арбаче, заменя смъртта с изгнание. Операта завършва с Хора, който възпява справедливостта и милосърдието на Артаксеркс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50