Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Бродуей - последният сценичен хит „Секси ботуши” с шест награди „Тони” за 2013

© Снимка: Матю Мърфи

На 7 октомври 2005 на екраните във Великобритания излиза скромна британо-американска „комедийна драма”, или „драматична комедия” с режисьор Джулиън Джаролд по истинска история, случила се в съвременната английска провинция и отразена в документален филм на Би Би Си в самия край на ХХ век. Точно седем години по-късно - през октомври 2012 в чикагския Bank of America Theatre е премиерата на нов мюзикъл, който вече повече от година жъне възторзи и овации в Чикаго и Ню Йорк. Продължението на тази вдъхновяваща история ви представя младата и красива актриса Искрица Огнянова - наш кореспондент в Ню Йорк: 

„Най-новият отбор-мечта на Бродуей е стъпил в града със „Секси ботуши” - шоуто, което спечели наградата „Тони” за най-добър мюзикъл. Авторският му екип обединява носителя на четири награди „Тони” - Харви Фиърстайн, автор на либретото и всепризнатата рок-икона и носителка на „Грами” - Синди Лопьр (музика и текст), заедно с режисьор-хореографа и носител на „Тони” Джери Мичъл. „Секси ботуши” е базиран върху филм със същото заглавие и е вдъхновен от трогателна истинска история.

© Снимка: Матю Мърфи

След внезапната смърт на своя баща главният герой на мюзикъла - Чарли Прайс, е принуден да спасява обувната фабрика на семейството си в Северна Англия. Неочакваната помощ идва от „ангел” - актьор със сценично име Лола, който играе преоблечен в женски дрехи. Двамата заедно не само че съживяват почти фалиралия бизнес, но и взаимно си помагат и израстват като мъже - такива, каквито бащите им винаги са мечтали да ги видят, променяйки към по-добро една цяла общност чрез силата на приемане на различния. Премиерата на „Секси ботуши” на Бродуей бе на 4 април 2013 в Al Hirschfeld Theatre, където продължава да се играе пред препьлнена зала. Наскоро шоуто получи шест награди „Тони” за 2013 г. - най-много от всички останали спектакли за сезона, включително за най-добър мюзикъл, най-добра музика (Синди Лопър), най-добра хореография (Джери Мичъл), най-добър актьор (Били Портър), най-добри оркестрации (Стивьн Оримъс) и най-добро озвучаване (Джон Шивърс).
Преди да се запътя към театър „Ал Хиршфелд”, за да гледам „Секси ботуши”, бях скептично настроена, въпреки вече обявените 13 номинации за награда „Тони”. Но видяното не може да се опише с думи, енергията на перфектно подбрания състав, където всеки един актьор се отличава с ярка характеристика, завладява и остава за дълго, а посланието на мюзикъла дава повод за размисъл, затова най-напред искам да ви представя прословутата „Шестстепенна програма за щастие” на „Секси ботуши”:
първо: следвай истината;
второ: научи нещо ново;
трето: приеми себе си, за да приемеш и другите;
четвърто: нека любовта блести;
пето: нека достойнството те води;
шесто: ще промениш света, когато промениш собственото си съзнание.

© Снимка: Матю Мърфи

Каква именно е формулата за успех на Бродуей, какви фактори въздействат за избора на актуалния репертоар, както и кой доминира при този избор - продуценти или публика, това бяха основните въпроси, които зададох на един от изпълнителите в „Секси ботуши” – Ерик Левитън, в специално интервю за Българското национално радио”.
 
петък, 6 декември от 14.00 часа

По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05