Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Италия

| обновено на 30.07.15 в 11:30

Родината на Леонардо да Винчи, операта, мафията, Роберто Баджо, красивите обувки, пицата и спагетите, могъщите императори, луксозните автомобили, люлка на изобразителното изкуство, седалище на главата на римокатолическата църква – папата и още неизброими забележителности и факти. Всичко това е Италия.
Разположена на Апенинския полуостров, величествено се врязва в няколко морета, а по бреговете им се разполагат прочути древни градове. Родом точно от тези градове, ще са италианските изпълнители, които ще звучат в поредицата през месец март.
Някои от имената ще са познати за вас, други може би не, но гарантирам ви, всички те са изключително талантливи.
Специфичното звучене на съвременната италианска поп музика, характерните стилови похвати в песенната форма, са белези, по които никога не може да се обърка с друга националност.
А един от най-напевните световни езици – италианският, придава на мелодията по-голяма красота.
В предаването звучат изпълнителите Киара Чивело, Сал Да Винчи, Джорджа, Марио Бионди, Анна Татанджело, Ерос Рамацоти, Джесика Брандо, The blue dolls, Патрицио Буанне, Елиза, Андреа Бочели, Ирене Гранди, Lollipop, и много други.

30 юли, от 11.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30