Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция – позната и не съвсем

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С това предаване ви предлагам пътуване до съседна Турция. Макар че съм бил в нея няколко пъти не смея да твърдя, че я познавам. Но мисля, че преживяното си струва да бъде споделено с вас. Разбира се, това е моята представа за нея и най-добре би било да я посетите и видите със собствените си очи.
Мнозина са българите, посещавали Истанбул или прочутите курорти по крайбрежието на Средиземно море на нашата съседка. Затова аз смятам да ви разкажа повече за една друга област на тази страна, също толкова близо до България, но сравнително непозната-региона на Чанаккале.
Ще започна от едноименния град на брега на Дарданелите, древният Хелеспонт-протокът, който свързва Черно и Егейско море, границата между Европа и Азия, защото наблизо е прочутата Троя. Но после нашето пътешествие ще продължи към селцата, сгушени в гънките на планината Ида, към Асос и романтичният остров Бозджаада, към музея на маслините в Ада тепе, за да стигнем чак до Олтара на Зевс. Надявам се, че съм събудил вашето любопитство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32
д-р Радослав Александров

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

Нови, още по-ефективни, лекарства срещу рак ще бъдат разработени след фундаментално откритие на 13 учени, двама от които са българи. Нашите молекулярни биолози са част от международен екип от 13 специалисти, които са разкрили нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия – PARP инхибиторите.  Д-р Радослав Александров..

публикувано на 23.05.24 в 17:25

Изчезнала ли е морската рупия в Атанасовско езеро

Една от най-предизвикателните дейности в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота" е възстановяването на морската рупия. Единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро дълго време се смяташе за изчезнало тук. Това е тревисто растение с нежни листа, високо около 15 см. Неслучайно групата на тези растения се нарича морски треви –..

публикувано на 23.05.24 в 16:45