Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

| обновено на 25.04.14 в 15:08 БНР Новини
Снимка: musictheatre.bg

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима – това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май 2014 година – петък, когато тя отново ще излезе на сцената на любимия си театър, за да ни представи образа на Цецилия в „Царицата на чардаша” на Имре Калман.
Поводът е специален, защото с този спектакъл колективите и ръководството на Музикалния театър и публиката ще кажат „Честит рожден ден” на голямата прима, която през тази година отпразнува своята поредна кръгла годишнина.
Репетициите за този голям музикален празник вече са в ход. А вълнението от предстоящата среща с публиката – е голямо.
Партньори на сцената на голямата Донка Шишманова ще бъдат Валентина Корчакова, Марио Николов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Румен Григоров, Драгомир Стойков, Емил Митрополитски и Александър Василев. На диригентския пулт ще бъде Юли Дамянов.

Донка Шишманова е завършила Музикалната академия, след което работи четири сезона във Варненската народна опера. С гласовите си и вокални качества, с артистичността си и яркото си сценично присъствие, с изключителната си музикалност и тънка чувственост, веднага очарова публиката, както и постановъчните екипи, работещи в операта. Емблематични за нея от този период са ролите на Мими и Мюзета от „Бохеми”; Микаела от „Кармен”; Виолета от „Травиата”; Албена от „Албена”, „Цигански барон” – Сафи и т.н.
От 1963 г. Донка Шишманова е артист - солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”, София.
Тук тя успява да разгърне целия си потенциал, изпълнявайки десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети и е сред най-обичаните и популярни солистки на театъра. Репертоарът й включва Елена от „Хубавата Елена”, „Орфей в ада”, Булота от „Рицарят Синята брада” Жустина – „Жустина Фавар” на Офенбах, Хана Главари „Веселата вдовица”, Лиза от „Страната на усмивките” на Лехар, Розалинда от „Прилепът”, Графинята Цедлау – „Виенска кръв”, Мирабела – „Цигански барон” на Й. Щраус, Марица от „Графиня Марица”, Силва Вареску и Цецилия от „Царицата на чардаша” на Имре Калман, Сузана от „Целомъдрената Сузана” на Жан Жилберт, „Принцът на Мадрид” Франсис Лопес – Графиня де Алба, Беатриче – „Бокачо” Фр. Супе, „Любовта на Шуберт” Хенрих Берте – Лучия Гризи, „Бяла нощ” – Хреников – Долли, г-жа Добревич в „Хъшове”, Дуся в „Срещи”, Зорица в „Щастливецът” на Виктор Райчев, Агрипина в „Аз, Клавдий” – Парашкев Хаджиев, мисис Хигинс в „Моята прекрасна Лейди” на Лоу, Летиция Призм в „Моят приятел Бънбъри” от Герд Начински, Мадлена в „Бел Ами” на Петер Кройдер, Марина в „Лека нощ, Бетина” Горни Крамер.
Носител е на звание „Народен артист”.
Именитото сопрано гастролира на редица световни сцени: Гърция, Русия, Румъния Чехия, Китай, Германия и всички оперни сцени в България.
Участва в два игрални филма – „Черните лебеди” и „Юлия Вревска”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05