Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Вълшебството на немската романтична поезия - Клеменс Брентано в песните на Рихард Щраус

Клеменс Брентано
Клеменс Брентано (1778-1842) е от кръга немски поети и философи, които утвърждават немската романтична школа. В Гьотинген, заедно с Ахим фон Брентано, събира и издава немска народна поезия в прекрасния сборник „Вълшебния рог на момчето”. Поетичният му дар се отличава с фантастично въображение и необичаен начин на изказ, продиктуван от общуването с народната поезия.
През 1818 г. Рихард Щраус събира част от обширното поетично творчество на Брентано в песенния цикъл опус 68. Щраус излиза от немската песенна традиция на IX в. и нагазва в по-драматични пространства. През 1933 г. оркестрира една от песните - „Песен на жените”; останалите оркестрира през 1940 г. Стимул за това е Виорика Урсулек - съпруга на диригента Клеменс Краус, негова, на Рихард Щраус, предана изпълнителка. Цикълът рядко се изпълнява цялостно - причината е, че трудно се намира певица, която да владее добре и стремителните колоратури (напр. в песента „Амур”, и драматичните речитативи („Песен на жените”). Диана Дамрау е певицата, която звучи в предаването - с Мюнхенска филхармония под диригентството на Кристиан Тилеман. Песента „Амур” излъчваме във варианта за пиано - с Еда Мозер: без пищния оркестров колорит още по-ярко проличава сложната колоратурна тъкан на песента.

4 май


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32