Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен“: Исторически записи – Ана Мофо с Американски симфоничен оркестър, диригент Леополд Стоковски

БНР Новини

Ана Мофо е американска оперна певица, заедно с това – видна телевизионна личност и отличавана драматична актриса. Семейството е с италиански корени, баща й е обущар. Програмата „Фулбрайт“ я отвежда на обучение в Римската академия „Санта Чечилия“. В Италия, която ще остане винаги нейна втора родина, тя бързо се изявява на оперна сцена, в трите РАИ програми, в киното. Призната е и за една от 10-е най-красиви италианки. Световната й оперна кариера стремително се разраства – в Европа и Америка, по най-престижните оперни сцени.
Ана Мофо не е известна с камерни рецитали. Песните, които предлага това предаване, не са типично камерни, записани са на 10 октомври 1960 г. с Американския симфоничен оркестър под диригентството на Леополд Стоковски: Жозеф Кантелуб, прекрасни обработки на уникален фолклор от областта Оверн в Централна Франция и Бразилска бахиана № 5 – от екзотичната поредица, в която Ейтор Вила-Лобос влага идеята си да съчетае богатството на бразилския фолклор с класическата бахова форма.




25 май



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Момчил Георгиев, проф. Виржиния Атанасова и Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи на пресконференцията на Ордена на Малта, по повод концерта.

Splendour Musicus – рицарски концерт в зала "България"

С тържествен концерт Splendour Musicus тазгодишните "Софийски музикални седмици" ще отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. Годишнината ще бъде ознаменувана на 29 май със специалния спектакъл Splendour Musicus на тема "Рицарство". Малтийският орден е много древен..

публикувано на 28.05.24 в 18:08
Йестин Дейвис

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05