Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен“: Забравената немска песен – Карл Льове и Ханс Пфицнер

БНР Новини
Камерна музика - холандски акварел, неизв.

Двама германски майстори на вокалната миниатюра, популярни в своето време и, вероятно, логично останали в сянката на гениалните си съвременници.
Льове е роден една година преди Шуберт, надживял го е с цели 41 години. Работи като педагог, като диригент, бил е много известен като певец с прекрасен тенор, по-късно – баритон; гастролирал е из много европейски страни. Популярността му като автор на песни и балади е толкова голяма приживе, че го наричат „северогерманския Шуберт“. Въпреки постоянния си досег с малката вокална форма, у него липсва композиционно развитие в този жанр: сякаш е веднъж завинаги привързан към вече установен модел.
Карл Льове умира на 20 април 1869 година. Няколко дни след това – на 5 май – се ражда друг талантлив немски музикант: Ханс Пфицнер. По традиция той поема пътя на баща си – цигулар в Болшой театър, когато Ханс се ражда; 3 години след това семейството се преселва във Франкфурт. Ханс Пфицнер работи усърдно и успешно като пианист, педагог, диригент, писател, дори и като режисьор. Автор е на 106 песни, в които следва, доста консервативно, принципите за национално изкуство. Пише симфонична музика; сред петтте му опери най-известна е „Палестрина“ по собствено либрето и в стила на Вагнер. Умира през 1946 година.




22 юни




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52

Приятелството – смисъл и спасение

Във време на войни, социални катаклизми и природни бедствия най-ясно проличава красотата на човешкия дух. Наред с най-грозното,  като лотус от тинята просияват любовта, честта, достойнството и тяхната рожба – толерантността. Примерите за това в човешката история са много. И хубаво е, че има памет за тях и че има кой да я поддържа жива.  Това от 11..

публикувано на 06.06.24 в 09:35
Константин Иречек

Нова България: чешката диря

Близки и далечни народи са оставили дълбоки следи в историята ни. Повечето следи са следствие на завоевателни и отбранителни войни, а голям брой от контактите са били ако не с военни, то главно с търговски цели. Чехите обаче са изключение. 50 г. след голямото издание на "Пътувания по България" на К. Иречек и 136 г. след излизането му в Прага..

публикувано на 06.06.24 в 08:25