Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Влайков между политиката и литературата

БНР Новини
Митко Новков, проф. Михаил Неделчев от Нов български университет и Радко Влайков, правнук на Тодор Влайков
Снимка: Емил Николов



В българската политическа и културна история има забележителни фигури, които незаслужено стоят в сянката на по-буйните глави (или „младите“, както ги нарича Захарий Стоянов). Една от тези фигури е роденият в Пирдоп преди 150 години, на 23 февруари 1865, писател, общественик, политик, издател, публицист, дарител и кооперативен деец Тодор Генчов Влайков. Той е един от най-компактните български политически дейци, които винаги през дългогодишната си обществена кариера са отстоявали принципите на демократизма и плурализма. Той е един от подписалите знаменитото писмо на д-р Кръстьо Кръстев, с което той предупреждава Особата (цар Фердинанд) за пагубните последици, които би имало решението България да се включи на страната на Централните сили в Първата световна война. Известна е брошурата на Тодор Влайков „Личният режим у нас. Бележки върху неговото развитие и върху условията на премахването му“, където с удивителна яснота проследява язвите на българската политическа система в началото на ХХ век. Създател на Радикал-демократическата партия, на „литературния кръжец“, както са я наричали презрително заради изявените литературни и интелектуални личности в нейните редици, той е сред винаги отстояващите правото на морал вътре в политиката, на настояването, че нравствеността е основният градиент на трайното и устойчиво политическо и държавно развитие.
Д-р Румяна Пенчева, ръководител на националния литературен архив, проф. Румяна Дамянова от Института по литература на БАН
Тодор Влайков е също така писател, един от най-ярките представители на битовия жанр в българската литература. Неговото най-известно произведение е „Дядо Славчовата унука“, но той е написал още много такива, в които с любов и с искрена симпатия разказва за бита на българските селяни, най-вече на тези от родния му Пирдопски край. Председател на Писателския съюз през 20-те години, той се е ползвал винаги с авторитет и уважение в интелектуалните среди, почтително назоваващи го дядо Влайков. Едновременно с това той е сред най-бележитите български дарители, кино „Влайкова“ е един сред многото примери. И то съвсем не случайно носи това име. Основател и на Учителския съюз, а в село Мирково заедно с Тодор Йончев основават през 1890 г. първото българско кооперативно дружество – „Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало“. По повод на кооперациите Тодор Влайков изрично указва: „Кооперациите – това са организации, създаването на които, то се знае, зависи от частната инициатива“. Една мащабна фигура на българската история, която по различни причини все още не е получила полагащото ѝ се научно и обществено внимание. Тъкмо това се опитва да поправи със своята изящно издадена брошура „Морал и политика. Страници за Тодор Влайков“ проф. Михаил Неделчев от Нов български университет. Той е един от участниците в предаването на Програма „Христо Ботев“ на БНР „Премълчаната история“ на 17 юни 2015 година. Заедно с него ще бъдат проф. Румяна Дамянова от Института по литература на БАН, д-р Румяна Пенчева, ръководител на Националния литературен архив, и Радко Влайков, правнук на Тодор Влайков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55