Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните войводи – разбойничество и политика в Царство България през 20-те години на ХХ век

БНР Новини
Част от корицата на книгата „Последните войводи“ на Андрея Илиев.
Разбойничеството е практика по българските земи, опустошавала и бичувала ги почти до 30-те години на ХХ век. В народното съзнание то има както характеристиките на Робин Худ и Чавдар войвода, така и неблаговидната слава на кърджалиите и даалиите. За първото свидетелства казаното от Петър Манджуков в книгата му „Предвестници на бурите“: „Разбойничеството е груба физическа реакция против насилията на държавата и властта, проява на нагона за свобода чрез импулсите на инстинкта за самосъхранение“. За второто свидетелства народната памет: и днес още за някого като се каже „голям хайдук“ се разбира именно „голям разбойник“.
Особено силно разбойничеството на българските територии се разраства в периода 1924-1925, когато се превръща в истинска напаст за населението и държавата. За това способства неспокойната, екстремна дори политическа обстановка в страната – превратът на 9 юни 1923, избухналото Септемврийско въстание през същата година, негласния бойкот срещу новата власт по места, атентатът в храма „Света неделя“ („Свети Крал“) на 16 април 1925 година. Той е дело на дейци на Българската комунистическа партия, която по онова време все още държи курс на въоръжена борба и на изостряне докрай на конфликта с централната власт. На това време е посветена и книгата на Андрея Илиев „Последните войводи“, в която той разглежда дейността на разбойнически главатари в Хасковско и Провадийско, заигравали се същевременно с комунистическите идеи.

В Хасковско войводата-разбойник, ограбвал и убивал в името на комунизма, се нарича Митю Ганев. Тръгнал по нелегалните друмища от малък, в последните години от своята криминална кариера той се присъединява към върлувалата по този край комунистическа въоръжена чета с гръмкото название „Политическа чета „Христо Ботев“. Бързо се превръща в неин лидер като набезите ѝ са повече разбойнически, прикривани зад благовидната идеологическа реч за класова борба и наказание над народните изедници. В Провадийско с такава незавидна слава се окичва Апостол Каишев, прочул се с прякора Курдоолу, който също търси връзки с комунистическите организации. Краят и на двамата войводи е печален – убити са, като краят на Курдоолу е особено безславен, тъй като бива унищожен чрез предателство от двама свои помагачи.
За разбойничеството, за политическите му заигравки, за мерките на тогавашната власт, за продължението му в съвременните български дни – на това е посветено изданието на предаването „Премълчаната история“ на 1 юли 2015 година. В него ще участват Андрея Илиев, написал книгата „Последните войводи“, вещ изследовател и познавач на темата, Милен Русков – автор на романа „Възвишение“, чиято нова книга е посветена именно на този трагичен период от българската история, и Валентин Събков, историк и експерт по състава и дейността на Вътрешната добруджанска революционна организация.





Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55