Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лариса Гергиева: Съветвам всички театри да обърнат внимание на това как в Мариинския театър работим с младежите

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Тя пристигна в България и тук да работи с млади певци. Двадесет бяха тези, които почерпиха опит от нея. Тя е Лариса Гергиева - сестрата на един от най-знаменитите диригенти в момента Валерий Гергиев. Лариса Абисаловна е ръководител на Академията за млади оперни певци към Мариинския театър, великолепен преподавател, вокален педагог и корепетитор. Аз наистина много обичам преподаването, обичам да получавам добри резултати и ми е интересно, когато мой ученик не може да направи нещо, но аз накрая успявам да получа, това което искам - казва тя с усмивка. Пътува много, изнася концерти с ученици от Академията. Само ден преди да пристигне тук, е завършила голямо концертно турне в Италия, а предстои такова през декември и в Испания. На тези пътувания представя младите таланти. Освен това режисира. В момента подготвя „Демон” на Рубинщайн. Нейната работа е нейният живот. Питам я какво е било детството й, а тя казва, че още оттогава е събирала децата и им разказвала разни неща. Самата аз не помня на какво съм ги учила, но децата седели дълго, както си спомня мама и ме слушали с интерес, дори и тези, които са били по-големи от мен. А с какво са се забавлявали с Валерий? Играехме много, но сега също играем една и съща игра, защото аз подготвям за него опери, а той ги дирижира.
На 14 ноември на галаконцерт тя представи всички ученици от своя курс. Повечето пяха руски романси. На финала самата тя седна пред рояла, за да акомпанира на двете свои ученички. Мога да кажа, че като педагог имам много добри постижения - над 140 са лауреатите ми от международни конкурси, които аз сама съм подготвила. Вероятно затова в Москва, вчера ми дадоха международната награда за изключителен принос към световната култура и за изключителен педагог на името на „Иполитов-Иванов.

Ето и няколко изпълнения на участници в майсторския клас.


сряда, 25 ноември от 14.30 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.