Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ловци на бисери“ от Бизе – голямото завръщане в Метрополитън опера, директно предаване от 20 часа на 16 януари

БНР Новини
Диана Дамрау в ролята на Лейла на сцената на Метрополитън опера
Снимка: metopera.org

След 100-годишна пауза операта на Жорж Бизе „Ловци на бисери“ се завръща отново на сцената на  Метрополитън опера, Ню Йорк. Това ще се случи на 16 януари 2016 година! За пръв път творбата ще звучи в съботните матинета, които проследяваме по програма „Христо Ботев“ директно в ефир. Събитието представлява интерес не само поради рядкото изпълнение, но и заради изпълнителския състав. Както винаги – добре подбрани оперни звезди от различни страни! Сопраното Диана Дамрау от Германия, тенорът Матю Поленцани от САЩ, баритонът Мариуш Квиечен от Полша и бас-баритонът от Франция Никола Тесте ще пеят под диригентството на италианския маестро Джанандреа Нозеда.
„Ловци на бисери“ е творба с екзотичен привкус за сблъсъка на страстите, приятелството и дълга. Един впечатляващ разказ за двама приятели, ловци на бисери, които се влюбват в красивата жрица на Брахма. В партитурата си Жорж Бизе пресъздава по неповторим начин романтиката и нежната чувственост на Далечния Изток, преплетени с вечните теми за любов, предателство, отмъщение и саможертва.
Не пропускайте да се насладите на този забележителен спектакъл!

Действащи лица:
• Лейла жрица на Брахма – Диана Дамрау
• Надир, ловец на бисери – Матю Поленцани
• Зурга, главен ловец на бисери – Мариуш Квиечен
• Нурабад, старейшина и върховен жрец на Брахма – Никола Тесте

Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Джанандреа Нозеда

Съдържание на операта „Ловци на бисери" от Жорж Бизе



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39