Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 17 април от 18.30 часа Шекспирова вечер на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР Новини

Шекспир в музиката

От 18.30 до 19.55 часа - Директно от Първо студио на Латвийското радио в Рига. Концерт с участието на Армандс Аболс – пиано, Сандис Щейнбергс – цигулка, Янис Малецкис – пиано, Занда Шведе – мецосопран, Лиене Денисюка-Страупе – флейта, Ерикс Кирсфелдс – виолончело, Кристине Паула – клавесин, тамбурин. В програмата: Сергей Прокофиев – сюита за пиано опус 75 из балета „Ромео и Жулиета“; Ерих Волфганг Корнголд – сюита за цигулка и пиано опус 11 от музиката към пиесата „Много шум за нищо“; Паулс Дамбис – пиеси по сонети Шекспир за глас и инструментален ансамбъл

От 20.00 до 20.55 часа – Директно от Голямата зала на Кралския дворец във Варшава. Концерт на вокален секстет „проМОДЕРН“ с ръководител Пьотр Пиерон. В програмата: музика от съвременни полски композитори по текстове на Уйлям Шекспир.

От 21.00 до 22.50 часа – Директно от Роял Фестивал Хол в Лондон. Свири Концертният оркестър на ВВС с диригент Кийт Локхарт. В програмата: музика от Патрик Дойл, Шон Дейви, Майкъл Найман, Елиът Голдентал, Уйлям Уолтън и Стивън Уорбек към прочути екранизации на Шекспировите пиеси „Много шум за нищо“, „Дванайста нощ“, „Бурята“, „Хамлет“, „Тит Андроник“ и сюита от музиката към филма „Влюбеният Шекспир“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50