Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдна неделя под знака на Франц Лехар

БНР Новини
Екатерина Ноккерт (на пианото) и Едвин Е. С. Ким по време на концерта
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Австрийската пианистка от руско-български произход Екатерина Ноккерт и южно-корейският цигулар Едвин Е. С. Ким поднесоха на публиката виртуозни цигулкови композиции в неделното матине „Франц Лехар“ на 14 август в конгресно-театралния комплекс на Бад Ишъл. Концертът бе част от камерно-музикалните събития в рамките на Лехар-фестивала и предложи на почитателите на оперетния композитор Франц Лехар негови познати и по-малко известни инструментални творби.
Малцина знаят, че цигуларят Лехар е композирал и за соло пиано. Но цигулковите и оперетните му произведения са тези, които са оставили трайни и значими следи в историята на музиката. Така например в неделното матине Фантазията за пиано оп. 7 остана в сянката на произведения като „Циганска рапсодия“, „Романс“ и „Унгарска фантазия“. В „Циганска рапсодия“ Едвин Е. С. Ким беше самоуверен, в „Романс“ - убедителен със своя кантиленен тон, а в „Унгарска фантазия“ цигуларят майсторски се справи с бравурните технически пасажи и впечатли публиката с виртуозни флажолети. С право тя го възнагради с викове „Браво“! Екатерина Ноккерт умело съпровождаше на рояла и представяше на слушателите произведенията.
В следобеда на 14 август бе изпълнена за втори и последен път през този сезон младежката оперета на Франц Лехар „Брачна шега“. Полусценичната постановка бе записана за издаването на компакт-диск. Тази постановка може да се определи като историческо събитие, ако се вземе под внимание представянето на произведението до сега: за първи път оперетата е изпълнена през 1904 година и един единствен път, през 1936 година, е записвана за австрийското държавно радио. Това е изключително рядка и позабравена творба. Огромни усилия са положили аритистите и оркестърът, за да научат партиите си само за две седмици, и то само за два спектакъла. При това с отлични артистични и музикални резултати! Вокалните звезди на оперетната сцена: Герхард Ернст (Томас Брокуиллер), Мая Боог (Селма, негова дъщеря), Александер Каймбахер (капитан Артур, негов син), любимката на публиката Зиглинде Фелдхофер (мис Фьоби), Иля Фирлингер (мис Едит), Рита Петерл (мис Ойфразия), Евгений Тарунцов (Харолд фон Рекенбург), Анна-Софи Костал (Юлияне фон Рекенбург) и Кристоф Филлер (Филли Капс) създадоха един хаос на чувствата.
Сюжетът е твърде заплетен, но с щастлив край. В крайна сметка побеждава любовта. Мъжемразката Селма, която цял живот се е борила против мъжете и тяхната любов след един нещастен брак, се омъжва повторно за Харолд фон Рекенбург, за когото Селма вярва, че това е преоблечена като мъж жена. Така тя решава да си направи една шега, но разбира, че е надхитрена. Едва когато Харолд й се обяснява в любов, Селма се отдава също на чувствата си. Най-ярко в „Брачна шега“ се представи двойката Зиглинде Фелдхофер и Кристоф Филлер. Бурни овации пожънаха фестивалният хор и фестивалният оркестър с диригент Мариус Буркет. Една незабравима неделя под знака на Франц Лехар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10