Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на драмата между две епохи

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Носител на тази драма, колкото историческа, толкова и лична е митрополит Йосиф Варненски. След смъртта на митрополит Симеон Варненски и Преславски, епископ Йосиф е избран на 12 декември 1937 г. и на 26 декември е канонически утвърден за варненски и преславски митрополит. Умира на 8 ноември 1988 г. Както се вижда д-р Йосиф служи на църквата по времето на два различни и антагонистични политически режима. Той определено е неординерна личност, поради което след 9 септември 1944 г. е обявен за „ретрограден” архиерей, спечелил си „вниманието” на ДС като обект за наблюдение. Защо точно този високопоставен духовник става специален обект на наблюдение и как се отразява това на битността му, ще разкажат двата известни историци - проф. Лизбет Любенова и проф. Вера Бонева.
Йосиф е водеща личност сред висшия клир, той владее почти всички европейски езици, изключително ерудиран, произхожда от възрожденски род, които след Освобождението са привърженици на земеделската партия. След като кандидатства безуспешно да оглави епархията в Ловеч и Търново, той не се отказва и успява да оглави епархията във Варна. Но следва скандал, обвинен е в „леви” убеждения. Повод за това става необнародваната от него, но извадената му от архива му чернова на брошурата „Аз съм комунист, не от вчера, а от днес”, в която развива идеята да създаде християнски братства на базата на църквата и вярата. Но това заглавие, извадено извън антикомунистическия му контекст, става повод за доноси срещу него.
Проф. Вера Бонева, Румен Леонидов и проф. Лизбет Любенова (отляво надясно). Снимка: Кирчо Стоичков
След 9-и септември 1944 г. нещата се обръщат и той е обявен за фашист. Държавна сигурност го вземе на пряк отчет, опитват да го изкушат по всички възможни линии, но отецът не се поддава на нито една от тях. Тогава му изпращат за съсед милиционер, който непрекъснато слухти и го дебне, а известен руски свещеник го докладва на руския Патриарх Алексий. С вироглавия митрополит се заема и полк. Карпов от КГБ, докладите за българския духовен водач се адресират направо до др. Йосиф Висарионович Сталин. В крайна сметка службите на комунистическата власт успяват да вербуват неговия протосингел, който започва редовно да дращи злостни доноси като изкривява всяка изречена дума през призмата на идеологическата преднамереност.
А какво е било отношението на д-р Йосиф към патриарх Максим, ще разберете ако чуете цялото предаване.



Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10