Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Мара и за зелника

Специален капан (на снимката) за насекоми даде отговор на въпроса дали комарите в Русе намаляват. Експериментът бе направен съвместно от общината и Националния институт по заразни и паразитни болести.
Снимка: БГНЕС
Преброиха делфините в Черно море, преброиха язовците, дърдавците, невестулките и мушитрънчетата, сега пък ще броят комарите покрай Дунава. Не безплатно, разбира се! Кой у нас работи безплатно освен миньорите, шивачките, някои медици и други хора с подобни непрестижни професии.


Броенето на комари обаче е тънка работа, не всеки я може. И затова Асоциацията на дунавските общини е предвидила обществена поръчка и нахалните малки кръвопийчета ще бъдат преброени за около един милион лева, стига ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите), която вече е сезирана за поръчката, да не тури прът в колелото на това човеколюбиво дело.

А, че делото е човеколюбиво, за това спор няма! Кой от нас не се е чесал стръвно след ухапване от комар. Впрочем правилно е да се каже „от комарка”, защото, всеизвестно е - хапят женските от този вид, а мъжките кротичко се хранят с растителни сокове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомира Константинова, Наталия Маева, Даниела Късовска, Маргарита Ралчева и Александър Райчев

Новини по програма "Христо Ботев"

На 10 юни програма "Христо Ботев" започна излъчването на собствена новинарска емисия.  Всеки делничен ден от 17 часа новинарите: Маргарита Ралчева, Даниела Късовска, Любомира Константинова и Александър Райчев ще ви представят най-важното от деня в сферата на културата, образованието и науката. Амбициите на ръководството на програмата за култура на..

публикувано на 10.06.24 в 17:58

Антон Митов представя: Нещо се случва… И аз не знам точно какво!

За теориите, конспирациите, вариациите, пермутациите и плоскостта на земята. На връх рождения ден на пералнята – каква е връзката между патентоването на пералнята машина и Дяволът влезе в Грузия? Защо в деня на тайнствените знаци и предсказания се промени програмата на Вселенския патриарх? За независимостите и зависимостите на православните..

публикувано на 10.06.24 в 13:45
Д-р Пламен Димитров

Викът на "нямото мнозинство" е ясен: Не се променихте, поемете отговорност!

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" по програма "Христо Ботев" д-р Пламен Димитров обсъди значението на изборите и ролята на "нямото мнозинство" в обществото.  Д-р Димитров и неговият екип изследват хора, които системно не гласуват, като последните шест избора показват увеличаване на тази група. Той отбеляза, че..

публикувано на 10.06.24 в 12:06

От механиката до магията, или през погледа на часовникаря

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" по програма "Христо Ботев" става дума за часовниците и времето – със Станимира Кацарова, часовникар. Тя има ателие в центъра на София, известно за мнозина . Днес в Япония се отбелязва Денят на часовника. През 671 година се твърди, че за първи път се появява часовник в двореца на японския..

обновено на 10.06.24 в 11:59

От какво да се пазим сред природата?

Новите опасности в планините, свързани с промените на климата – разговор в "Нашият ден" с Момчил Цветанов , планински водач и инструктор по оцеляване. По думите на Цветанов климатичните промени представляват нормален природен процес , въпреки че хората ги възприемат като сериозна заплаха. Опасностите за човека насред природата не са нови, но..

публикувано на 10.06.24 в 10:58