Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един мъж, един микрофон

БНР Новини
Симеон Идакиев, Витан Влахов и Петър Берон (отляво надясно).

Първото излъчване на предаването „Един мъж, един микрофон” по програма „Христо Ботев” беше преди шест и половина години, които излетяха много бързо. Но дойде време да се сбогувам с вас, защото това е последното му издание. Направих го с помощта на двама изключително интересни събеседници - първият ми гост през 2011 година, академик Витан Влахов и доайенът на българските пътешественици доктор Петър Берон.

Академик Витан Влахов е автор на над 200 научни публикации, монографии, учебници и статии в чужди и български специализирани издания, почетен председател е на Българското дружество по клинична фармакология и терапия и е член на ръководството на едноименната Европейска асоциация. Но освен това е почетен председател на Планинската спасителна служба, участвал е и в две експедиции в Хималаите, а като дългогодишен експерт и консултант на Европейския съюз е пътувал много и то, както се казва „с широко отворени очи”.

А доцент, доктор Петър Берон е зоолог, беше директор на Природонаучния музей при БАН от 1993 до 2005 година. Научните му интереси са многообразни, но специален интерес за него, доколкото ми е известно, представлява пещерната и високопланинската фауна, както и историята на зоологията. Голям е приносът му към създаването и обогатяването на музейни колекции и експозиции. Посетил е сам или като участник в експедиции над 100 държави в Европа, Азия, Африка, двете Америки, Папуа-Нова Гвинея и други страни. От 1976 до 1979 година е работил като управител на резервати в Нигерия. Аз винаги съм се възхищавал от неговите енциклопедични познания и ерудиция.
Трябва да чуете това предаване, за да се убедите отново и какви обаятелни разказвачи са двамата и да се докоснете до искрящото им чувство за хумор.

Дойде време и аз да ви кажа сбогом, уважаеми слушатели. Както вече споменах това е последната ни среща в ефира на програма „Христо Ботев”. Ще ми липсват вашите гласове и сега му е времето да ви благодаря за стотиците обаждания, за приятелството и топлотата, която бликаше от тях, за удоволствието да бъдем заедно през тези години. Желая ви здраве, късмет и успех във всичките ви начинания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00