Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Изгрев
Майстори мебелисти и резбари – документален разказ за техните умения и изделията им, за неповторимите им творби, част от културното наследство на страната ни.

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Посветено на… (част 1)
Песенни стихове и текстове от: Евтим Евтимов, Рики Лий Джонс, Александър Петров, Пол Саймън, Михаил Белчев, Ренди Нюмън, Дейвид Пейч.

от 2.30 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Един по-дълъг път до полето на боя“ – „България“ – глава трета
Автори: Даниела Манолова, Борислав Евлогиев, Сойла Валкама

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и екзотичен уърлд от остров Мадагаскар. Сред изпълнителите – „Ханта“, Тарика Сами, Ди Гари, Тани Манга и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Петьо Костадинов, ФА „Пирин“, Вълчо Иванов, Данчо Радулов и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как небето станало високо“, индианска приказка

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 111 години от рождението на Емилиян Станев.
• По-здрави: Съветите на диетолога проф. Стефка Петрова за постите.
• Избор на водещия: По какъв принцип ще се определи районирането на България? – коментар на икономист от ИПИ
• Рязко
• Най-голямото и най-старо плевенско читалище “Съгласие-1869” напуска Съюза на читалищата – интервю с Ивайло Атанасов.
• За Зимната олимпиада 2018 г., очакванията и възпитанието на младите спортисти – коментар на журналиста Камен Алипиев
• Производствените цени в селското стопанство намаляват с 4.7 на сто през четвъртото тримесечие на 2017 г. – интервю с доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика
• Човекът: Христо Узунов, номиниран за „Златен глас“ (Награди Икар) от САБ, гост.
• Минути за култура: Покана за премиерата на Държавна опера-Стара Загора на балета „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини в обработката на Оторино Респиги. Интервю със Силвия Томова, директор на балета на Старозагорската опера.
• Репортаж за предстоящото издание на СФФ
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Министерството на труда и социалната политика с първи реални действия по Националния план за дългосрочна грижа, насочен към възрастни и самотни хора. Разговор със зам. социалния министър Росица Димитрова.
• У дома сутрин: здравословна кулинария по време на пости. Интервю с д-р Весела Попова.
• По пътя: на гости в село Шишковци, Кюстендилско, където специално ще посетим къщата, в която е живял Майстора.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Легендарната група Bluba Lu се завръща с нов запис, представя го Константин Кацарски;
• Мирослав Иванов от St. Electrics кани на концерт, в който ще прозвучи неиздаван до момента материал от първите дни на групата;
• Гости: Може ли да има взаимоотношение между балкана и самбата? Музикантите от Ехоо Балкан Самба водят проучвания по този въпрос повече от 8 години! И според тях има тясна връзка. Каква е тя – ще чуем и в най-новата им песен;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За здравето и неговата каса

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Гостува проф. Христо Пимпирев, председател и учредител на българския антарктически институт по повод новата му книга „Антарктида – студеният юг” и срещите с публиката в цялата страна.
• Продуцентите Мартичка Божилова и Неда Миланова от продуцентска компания „Агитпроп“ след награждаването с голямата награда „Златната мечка“ на копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Берлинале 2018.
• Режисьорката Елица Йовчева и актьорът Цветан Пейчев за театралния експеримент „11:27 (единадесет и двадесет и седем)“.
• Режисьорът Орлин Дяков за премиерата на „Сблъсък“ от Магда Борисова на сцената на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“.
• Изложба „Знаци на свободата и героизма”, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война гостува в Националния исторически музей. Международният проект е дело на автори от България, Русия и Румъния.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Между теологията и съвременното изкуство – младият художник Мартин Пенев гост в рубриката „Младите в изкуството“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме новите записи на пианиста Даниил Трифонов, някои от тях осъществени с цигуларката Ане Софи Мутер.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаното за ген. Скобелев и в битката за Плевен
В сраженията  за превземането на Плевен изгрява ярката звезда на пълководеца Скобелев, на неговия необикновено решителен талант на военен стратег, на изключителния му усет за маневреност в боя с турските войски. Белият генерал постига възхитителен възход, но веднага след това го сполетява убийствена покруса. Кои са причините за успехите и неуспехите на ген. Скобелев? Каква е съдбата му след края на Руско-Турската война, знаем ли нещо повече за него от това, което сме чели в учебниците по история?
А за пререканията и интригите в щаба на руското командване? За реалната боеспособност на руската армия при похода към Цариград или за тогавашното състоянието на Османската империя и военната й готовност за отбрана?
В сраженията за превземането на Плевен двама големи мъже и военни гении си дават кървава среща – това са ген. Осман паша и ген. Скобелев. Но победителят е друг…
В предаването ще вземат участие писателите Георги Константинов и Неда Антонова, ще потърсим и мнението на акад. проф. Григор Велев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Еликсир на живота
Празничен календар на виното

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Професия – филмов композитор“
Филмовите партитури на Елмър Бърнстейн. Фрагменти из кинолентите „Великолепната седморки“, „Изкушението“, „Невинни години“ и др.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с ценните, разнообразни фолклорни традиции на евреите от близо и далеч. Сред тях: сефарадска музика в качествена интерпретация, религиозни песни (някои от техните мелодии се превръщат в съвременни хитове), красиви балади от днешен Израел, колоритни виртуозни клезмер и уърлд-клезмер изпълнения от цяла Европа и САЩ (макар типичният инструментален стил да е характерен преди всичко за Източна Европа). Сред участниците: българската еврейка Лика Ешкенази с формация „Дулсе Канто“, Консуело Лус, швейцарците „Дани Хойзлер Комплот“, „Глоубъл Вилидж оркестра“, „Одеса клезмер“, „Амстердам клезмер бенд“, унгарско-еврейската група „Беш О Дром“, Франк Лондон с неговия клезмер бенд и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо слънцето не се ожени“, по българска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
„Концерт +“
• Концерт на Камерния ансамбъл Софийски солисти с диригент Иван Стоянов и солистка японската флейтистка Ацуко Кога. В програмата: Концерт за флейта и оркестър в ре мажор от Г. Ф. Телеман; Встъпление към операта „Капричо“ от Р. Щраус; световна премиера на Концерта за флейта и камерен оркестър от Рика Сузуки и Shaker Loops от Джон Адамс.
• Новини от Ансамбъл Модерн
• Нови издания от руската джазова сцена: Commedia dell’Ascolto на Дмитрий Курляндский предлага на слушателя да се включи в изпълнението.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Немили – недраги“ от Иван Вазов - 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За тазгодишното издание на Конкурса за нова пиеса на български език по зададена тема на Нов български университет. Конкурсът е тематичен, а тема на тазгодишното му издание беше „Родината“. В конкурса постъпиха за участие 60 пиеси. Ще разберем кои са тазгодишните номинирани и темите, които вълнуват младите драматурзи.
• КиноАларма с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• На 3 март, за трета поредна година Концертен комплекс „България“ е домакин на музикален маратон под надслов „Обичам българската музика“. По този повод ще чуете мненията на диригентите Ваня Монева и Кръстин Настев – участници в събитието.
• Информация за предстоящия концерт в Пловдив на 31 март т.г. в памет на Маестро Крикор Четинян.
• Емблематични песни от българския фолклор в репертоара на съставите: Български гласове - Берлин с диригент Боряна Черети-Величкова, шведския хор „Перуника“ и женския хор „Седянка“ от Дания. И двата хора са създадени и ръководени от Михаил Делчев.
• Гласове от Златния фонд на БНР – диригентите Христо Арищиров и Михаил Милков за ролята на хоровото изкуство в духовния живот на българите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06

Петък, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Лина Мачева, Пламен Георгиев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 23.05.24 в 08:35

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23