Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Казаха по радиото…“

Оказва се, че българите са сред европейците, които най-малко вярват на новините. Данните са от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия

БНР Новини

Едва четири на сто от българите заявяват, че вярват на вестниците безрезервно (10 на сто е средното доверие в ЕС). Близо половината българи (41 на сто) заявяват, че напълно не вярват на този източник на информация, а 43 на сто имат известно доверие (63 на сто в ЕС). На новините онлайн се доверяват напълно само 2% от българите и 5 на сто от останалите в ЕС. У нас 39 на сто изобщо не вярват на новините в интернет. На новините по българските телевизии изцяло вярват 13 на сто от зрителите, известно доверие имат 70 на сто, а недоверие изразяват 27 на сто. Всеки десети българин вярва напълно на информацията съобщена по радиото. На новини от видеоплатформи вярват 27 на сто от българите, а недоверие изразяват 42 на сто. Всеки ден 40 на сто от българите попадат на подвеждаща новина. Едва 14 на сто вярват, че могат да различат фалшива новина. Проучването показва също, че в България (94 на сто) и в останалата част на ЕС (89 на сто) първостепенният информационен източник са телевизиите. Другите източници на информация за българите са радиото (65 на сто), онлайн мрежите (59 на сто) и печатните издания (51 на сто).
Темата е изключително медийна и ще бъде задълбочено обсъждана в предаването „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ в събота, но и на мен ми се иска да каже няколко думи предварително за това, че българинът е така недоверчив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост беше Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ)л Той разгледа значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов постави под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки,..

обновено на 15.05.24 в 11:27

Фамилен терапевт: Усещането за семейна свързаност е важно, за да сме щастливи

В Международния ден на семейството фамилният терапевт Борислава Мечева споделя своя професионален поглед върху динамиката на българското семейство в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“. Преподавател в Института по фамилна терапия, тя има задълбочен опит с различни семейни структури и проблематики, както и с методите на подкрепа..

обновено на 15.05.24 в 10:03

Екологическата справедливост включва социалната и икономическа справедливост

В Световния ден на климата търсим природосъобразното потребление като спасение за една застрашена планета. Гост в "Нашият ден" е Венцеслава Кожухарова , координатор в екип "Енергия и климат" на екологичното сдружение "За Земята" . Климатът е ценен ресурс за бъдещето на човечеството, заявява Кожухарова. По думите на госта темите, свързани..

публикувано на 15.05.24 в 09:09
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05