Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един не много български законопроект

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В парламентарната  пленарна зала чака законопроект, подписан с трогателно единодушие от всички партии. Законопроект за горивата.
Според инициаторите и създателите му, така ще се бори некоректността и контрабандата в сектора. В документа се предвиждат завишени, много завишени изисквания за собствени капитали и банкови гаранции за всеки, който иска да търгува или превозва горива. Най-потърпевши са земеделските производители. За да имат цистерна за нафтата на трактора например, те трябва да се регистрират, най-общо казано, като бензиностанция. С измервателни уреди с дистанционна връзка с НАП и да представят годишна банкова гаранция. Като пари – още около 40-50 хил. лв. Досега те получават субсидия за горивото след обстойна данъчна проверка всяка година. Т.е. държавата ги приема за коректни. Иначе няма субсидия. Тогава?
Зад проекта стои Българската петролна и газова асоциация, оглавявана от изпълнителния директор на „Лукоил”. Най-големият на пазара. С неговите си цени, количества, доставки.
Години наред продаденият набързо, да не кажем други думи, единствен и тогава и сега наш „Нефтохим”, е от основните данъкоплатци. Поне официално.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как да могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темите на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44

Катя Кутянова, доброволец: От всеки човек можеш да извадиш доброто

В последното издание на рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" засегнахме темата за вдъхновението в доброволчеството. Наш гост беше Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes" за принос към доброволческата култура в България. В разговора Катя сподели своята лична история и как доброволчеството е станало част от живота ѝ ...

публикувано на 08.05.24 в 09:06

Празникът на зелника и сладките изкушения в село Жабокрът

В двора на читалище "Съгласие 2007" в Жабокрът, където се провежда празника на зелника и сладките изкушения, въпреки лошото и дъждовно време, бяха наредени по масите различни тестени вкусотии – зелници, баници, пити, погачи и изкусителни сладкиши. Звучеше музика, прииждаха гости и участници от близо и далеч. Така, в кюстендилското село Жабокрът..

публикувано на 08.05.24 в 08:55
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40