Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Георгиева: В периода 6 - 10 юни в Балчик ще бъде и слънчево, и много вдъхновяващо

Валентина Георгиева
Снимка: личен архив

От 6 до 10 юни тази година в Балчик ще се проведе VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. Гостоприемните домакини от едноименния смесен хор с диригент Валентина Георгиева ще посрещнат 19 хорови състава от 11 европейски държави, а специален акцент в това издание ще бъде отбелязването на 90-годишнината от рождението на именития български композитор Александър Танев.
„Ние се опитваме с всяка година да правим неща, които наистина да провокират изпълнителите. Тази година изданието ще посветим на Александър Танев – един от най-значимите български хорови композитори, творил и в други жанрове. Аз лично съм свързана с този автор - с удоволствие и с „Черноморски звуци“, и преди като дете, съм изпълнявала негови произведения, така че всичко ще се завърти, включително и ателиетата, около личността му. Концертът, само с музика на Александър Танев, ще бъде на 8 юни и вече четири български състава са потвърдили своето участие.“
Това съобщи за слушателите на CantateJubilate д-р Валентина Георгиева - артистичен директор на фестивала и председател на Сдружение „Музикален свят - Балчик“. С много любов, професионализъм и отдаденост тя успява да реализира със съмишленици амбициозните си идеи за изграждането на иновативен, ежегодно различен фестивал, чиято главна идея е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства. От началото през 2011 година досега, форумът е събрал повече от 4600 певци от 117 хорови състава от 21 държави на Европа и Азия. В първите 7 издания са се провели 17 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които певци, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, музицират заедно, обменят идеи, енергия, опит. Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ е привлекателно място за дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти и изпълнители; провокира раждането на нови творби и издаването на сборници с хорова литература.
„Всички са добре дошли, на всички ще им бъде обърнато нужното внимание, ще бъдат посрещнати. Знаете, че ние работим в изключително добро сътрудничество с всички партньорски организации и творчески съюзи, така, че всички гости, участници, приятели или такива, които просто са изкушени в началото на юни да видят брега на морето, са добре дошли.“
Поканата е от диригента Валентина Георгиева, която със своите предани хористи от „Черноморски звуци“ и подкрепата на Община Балчик правят фестивала да изглежда все по-хубав. Музикалните изкушения чудесно се вписват на фона на красивия белокаменен пейзаж, уханието на рози и летящите над морските вълни огнени балони.
Още за програмата на VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ и журито ще чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30