Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо разграден двор

БНР Новини
През март 40 човека от полет от Париж минаха безпрепятствено и без гранична проверка на софийското летище и влязоха в България. Причината е в неспазване на правилата и небрежност, обаче не било умишлено
Снимка: БГНЕС

Все се канех да попитам какво стана с онзи случай от края на март, когато над 40 души от полет от Париж до София минаха безпрепятствено и без гранична проверка на софийското летище и влязоха в България. Спомням си даже, че имаше различни вариации по случая. Оказва се, че месеци след като беше установено, че има пропуск в граничния режим на летището ни, все още в МВР не са решили какво наказание да наложат на провинилите се служители. До момента две различни служби са направили проверка по случая, при който бяха допуснати да преминат без задължителните гранична и паспортна проверка пътуващи от Париж до София.
Изводът от двете проверки за вида наказание бил различен и това е причината за поредно отлагане на финалното решение за санкциите, обяснил вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на МВР. Той само посочил, че наказаните ще бъдат осем. Причината за това да бъдат допуснати пътници е неспазване на правилата и небрежност, но не е било умишлено, отбелязал той. Забавянето на резултатите от проверките Радев е оправдал с нуждата от прецизност, за да не "падат" наказанията в съда.
Ако си спомняте веднага след като стана известен пропускът на летище София 13 граничари бяха отстранени от работа, а обясненията им за това, че не са били по работните си места бяха, че някои от тях са се намирали пред сградата, други са били до тоалетната, а други са отишли да пушат.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46