Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За джобните фенерчета и други неща

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Добрите новини идват от международния туризъм. Повече от 1.1 млрд. лв. са приходите от него в България през първите четири месеца на тази година. Само за месец април постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят 330 млн. лв. В топ 5 на страните за входящ туризъм у нас остават съседните ни държави, като тенденцията се запазва от миналата година и най-много чуждестранни туристи е имало от Румъния. Интерес към България продължават да проявяват и страните от Западна Европа, най-вече от Германия и Великобритания, както и гражданите на Израел, Русия и Украйна. „Резултатите са изключително добри и показват устойчива тенденция за увеличение в броя на туристите и приходите от международни пътувания“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че резултатите показват ефекта от усилията за популяризиране на България на генериращите туристически пазари.
Нищо по-хубаво от това ще кажа аз. Хубава ни е страната и имаме какво да покажем. И понеже съм благосклонна заради цифрите, цитирани по-горе, то няма да навлизам в подробности за злите сервитьорки, за безразличните продавачки, за дупките по пътищата, за миризливите тоалетни, за липсата на комуникация, за бедния речник по чуждите езици и за други неща, на които може да стане свидетел както чуждестранният, то така и българският турист по морето, например. В този ред на мисли се чудя дали НСИ има справка за българските граждани, които избират за почивка нашето Черноморие. Ще ми е любопитно.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек. Пеев обсъди..

обновено на 06.05.24 в 12:23

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На връх Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева около 200 000 българи празнуват..

обновено на 06.05.24 в 11:32
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03