Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли светът да ликува

БНР Новини

Изпращам поздравите си на националния отбор на Франция, който спечели Световната купа. Това, което ме интересуваше през цялото време, е че селекционерът на френския национален отбор Дидие Дешан е разчитал на футболисти, които иначе играят в ПСЖ, "Атлетико" - Мадрид, "Тотнъм", Марсилия, "Манчестър сити", "Щутгарт", "Монако", "Барселона", "Реал" - Мадрид, "Манчестър Юнайтед", "Байерн" - Мюнхен, "Лион", "Челси". Друго не видях, а и не ме интересуваше освен класните тимове, в които играят френските футболисти, събрани в навечерието на Мондиала под националния си флаг. Фен съм на франсетата и толкова.

И бих затворила най-спокойно тази тема със световното по футбол и със френския отбор за следващите четири години, ако не прочетох на стената на един приятел във ФБ, че има намерение да се разприятели с всички расисти, които са коментирали „чернилките“ (слагам го в кавички, разбира се), играещи в европейските отбори.

И вярно, поразрових се, за да открия, че докато аз съм си гледала кротко телевизора, се е коментирало усилено разни неща за „африканския отбор“ на французите, поразрових се, за да разбера, че фразата „като видя ли французин и ми причернява“ се е превърнала в крилата, показваща нечие много изкривено чувство за хумор, но събирала стотици весели лайкове и поздравления. Най-изключителната от всички публикации по темата бе обаче един колаж, на който усмихнато шимпанзе държи световната купа на Мондиала. „Ай, честито!“ е написал някой под него.

И пак бих стиснала зъби и премълчала за всичко изредено по-горе, правейки си съответните изводи естествено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59