Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жул Паскин и дарителската история на семейство Пинкас

Мястото, където е била родната къща на Жул Паскин във Видин
Снимка: Полина Тодорова

В това издание на рубриката „Моята история“ на предаването „Семейно радио“ заедно с партньорите ни от „MOVE.BG” продължаваме да ви разказваме за големите дарители на България. Този път наш гост е Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин, от която ще научите интересната история на световноизвестния художник Жул Паскин и видинската фамилия Пинкас.

Юлиус Пинкас, познат повече под псевдонима Жул Паскин, баща му Маркус Пинкас и братята му Йозеф и Самуел Пинкас са героите на този разказ. Жул Паскин е световноизвестен художник, чийто жизнен път започва от град Видин. Роден е в многолюдното семейство на видинските евреи Маркус и Софи Пинкас през 1885 г. Баща му е бил заможен търговец на жито, а заради търговската дейност семейството се мести последователно в Русе и Букурещ. През 1895 г. Юлиус е изпратен да продължи образованието си във Виена, а по-късно посещава и курсове по рисуване във виенската академия. В годините до 1930 г. Жул Паскин води напрегнат творчески живот, изпълнен с непрестанни търсения и пътувания из целия свят.

Възможностите на семейството позволяват то да развие широка благотворителна дейност, за която може да научите повече от разказа на Светлана Кръстева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековни традиции.  Светослав Петров , главен уредник в "Музей на Възраждането" разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20