Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По лентата на Мьобиус с проф. Станислав Семерджиев

БНР Новини
Снимка: Росица Михова

 „Учи в НАТФИЗ, завладей света!“, това е мотото на проф. Станислав Семерджиев, ректор на академията и гост в епизод 335 на „Трамвай по желание“.

Впрочем проф. Семерджиев е вече за трети път ректор на НАТФИЗ и е имал достатъчно време и възможности като създател и ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ да развие на практика революционната си теза, че в академията може да влезеш в една специалност, но трябва да преминеш през всички останали.

От 2011 г. проф. Семерджиев е Изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT), Франция, след като двукратно (2002-2010) е избиран за неин вицепрезидент. CILECT съществува от 1954 г. и обединява повече от 180 институции от 65 страни.

През 2006 г. основава Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС, www.baftrs) и е избиран четирикратно за неин председател. Избиран четирикратно (2007-2015) за член на борда (ковчежник) на Европейската сценарна федерация (FSE), Белгия.

• Председател или член на фестивални журита, образователни и научни съвети, сценарни комисии.
• Гост-преподавател в университети и докладчик в конференции и симпозиуми в повече от 60 държави.
• Автор на над 150 научни и критически публикации в България и чужбина.
• Съсценарист, драматургичен консултант или продуцент на над 50 филмови и телевизионни проекта за компании в Швеция, Норвегия, Холандия, Естония, Великобритания, Германия, Швейцария, Ирландия, Гърция и България.
• Сценарист на първия български дългометражен сериал „Хотел „България“ (2004-2005) и на екранизацията по бестселъра на Владимир Зарев „Разруха“ (2016, реж. Петър Позлатев).
• Продуцент и сценарист на експерименталния документален филм „Авантюрата Хамлет“ (2008, реж. Грег Роуч и Ивайло Дикански) прожектиран в САЩ, Великобритания, Австралия, Норвегия, Германия, Израел и др.

„Трамвай по желание“ представя проф. Семерджиев между литературата, театъра, киното, Грег Роуч, MGM, Харисън Рийдър, световните кинофестивали – всичко това по огънатото пространство на Мьобиус…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50