Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всеки на своята ливада

Карикатури, епиграми, афоризми, стихотворения и разкази - изпратете на конкурса за хумор и сатира в Кубрат

| обновено на 26.03.19 в 10:35
7
Снимка: Бюлент Дахилов

Има един упрек към нас, българите и той, уви, е справедлив - не ни се получава с традициите. Не става дума за онези традиции, в които особено място заемат яденето и пиенето, а другите, в които начело е духът. В тази област единствената ясно оформила се традиция е в трудностите да се създава, да се развива и да се запазва.

Сега оптимистично – въпреки всичко, има у нас места, където духовните занимания виреят и се запазват. Трудно, често пъти на единия гол ентусиазъм, направо като по магия.

Казват, че дванайсет е магическо число. Сигурно е така, особено ако става дума за дванайстото издание на хумористичен конкурс. Хуморът не е „оборотна стока“, разказите, фейлетоните, епиграмите и афоризмите на днешно време не носят кой знае каква слава, а колкото до пари... Но да не нагазваме в тъжни теми, сега думата е за нещо весело и носещо надежди – Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат. На 10 май за дванайсти път в градското читалище ще бъдат огласени имената на тазгодишните победители в него. Каква е тайната на това чудесно дълголетие? Вероятно в основата са групата съмишленици, които го организират - местният клуб на хумориста „Жарава“, читалището в града и общината. Няма как да не споменем и редакция „Хумор и сатира“ на програма „Христо Ботев“. Трябва да добавим и стотиците автори от цялата страна - без тях начинанието е лишено от смисъл.

Творбите – карикатури, епиграми, афоризми, стихотворения и кратки хумористични разкази, се приемат до 2 април на адрес 7300 Кубрат, ул. „Княз Борис I“ № 1 или на имейл chitalishte.kubrat@abv.bg

Хумористичният конкурс в Кубрат вече се превърна в традиция – малка, местна, без огромни претенции. Година след година той ни припомня един виц „Как се прави английска ливада? Поливаш, косиш, поливаш, косиш и така 100 години“.


Снимките (в галерията) от минали издания на Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат са ни предоставени от Бюлент Дахилов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия