Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страстната седмица

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си събитията, които водят до великия ден на Христовото Възкресение – Празника на Празниците, Тържеството на Тържествата и тези дни на размисъл, скръб и озарение от неизказаната светлина, сринала вратите на ада, (може би повече в миналото, по-малко – сега…) събира в храмовете на изтока и на запада протестанти, католици, православни в дивното единение на любовта, каквато проповядваше Христос. Широк кръг от песнопения и евангелистки четива, пасиони, музикално-драматични диалози и сцени оживяват пред нас събитията от Страстната седмица и хиляди музикотворци са влагали сърцето си в тях.

В срещата ни звучат пиеси от Алесандро Страдела (Alessandro Stradella), Алесандро Скарлати (Alessandro Scarlatti), фрагменти от пасиони на Георг Филип Телеман (Georg Philip Telemann), Йохан Себастиан Бах (Johann Sebastian Bach), изпълнения от репертоара на американския соул-госпъл хор „Андре Крауч сингърс“ (Andre Crouch Singers). Очакваме Ви.

вторник, 23 април от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55