Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Каменните и железните деца на астероидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък учените отделят все по-голямо внимание на тези парчета от космически тела, „гостуващи“, без да бъдат канени, от време на време и на нашата планета – така както са го направили преди около 65 милиона години, за да оставят забележителния кратер Чиксолуб на полуостров Юкатан и да доведат до изчезването на динозаврите. Все по-често можем да чуем, прочетем или видим и как метеорити се продават на баснословни цени на търгове редом до забележителни произведения на изкуството или упорито се издирват от научни институти и лаборатории.

Откъде идват мистериозните извънземни пришълци и по какво се различават от други небесни тела, скални земни породи и промишлени продукти, с които могат да бъдат объркани? Защо не само ентусиастите-колекционери, но и учените се надяват да ги срещнат след падането им на земната повърхност? Заплашват ли ни тези деца на космическите астероиди, ако пресекат земната орбита?

Отговорите търсим заедно с астрофизиците доц. Евгени Овчаров, Тихомир Димитров и Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски“, както и с председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрина Иванова

Еврика! Успешни българи: Добрина Иванова

Научната ѝ ръководителка доц. Нина Кънева я нарича "диамант". Така я наричат и други нейни преподаватели. А иначе тя е студентка по химия в СУ "Св. Климент Охридски" и носителка на именната стипендия "Акад. Ростислав Каишев", която Фондация Еврика връчва на студенти с постижения в областта на химията.   Докато е била ученичка, никога не е..

публикувано на 10.06.24 в 17:00
доц. Георги Бончев

Доц. Георги Бончев: ДНК баркодът дава информация за вида

За отключването на природния код – революционният свят на ДНК баркодирането – е разговорът с доц. Георги Бончев от Института по физиология на растенията  и генетика към БАН.  "Едно от основните изследователски направления на нашата лаборатория и мой научен интерес е прилагането на ДНК маркетинговите технологии за изучаване на естественото..

публикувано на 10.06.24 в 12:15

Философията има нужда и от празници

На 1 юни в София се проведе първият философски фестивал за ученици под надслов "Философия, философстване - бъдеще и бъдене". Домакин на събитието беше Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", а организатори и инициатори – Асоциацията на преподавателите по философия с подкрепата на Сдружението на университетските преподаватели по философия...

публикувано на 10.06.24 в 08:50

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49