Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Астрономия срещу астрология: Древното единство между астрономия и астрология

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Оперният фестивал в Мишколц.

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Психологът Деница Андонова за пътуването с малки деца, Куба, Тайланд и Хърватска
• Маги Гигова за ледените дестинации – Антарктида, Торес дел Пайне, Харбин и снежните маймуни в Япония
• Д-р Ана Пейкова как да предпазим кожата си в планината и по пистите през зимата
• Интервю на Искра Декало в израелски изследовател, написал книгата „Красотата на розата – Културни и духовни пътешествия в България“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Венецуела

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Христов, Георги Германов, Атанаска Бонева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как Фът Фрумос освободи слънцето“, по молдовска приказка

от 7.15 до 09.45 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 6 декември – Никулден, ден на Банкера, ден на Благотворителя
• Музикалната карта на света:
- на 7 декември в зала „Арена Армеец“ ще бъде изнесен концерт на Deep Purple (в рамките на прощалното им турне „The Long Goodbye“, с което приключват окончателно своята концертна дейност.)
- на 10 декември в зала „Арена Армеец“ – концерт на Бет Харт – Димитър Ганев
• Как опазваме културното си наследство:
- маестро Йордан Камджалов за каузата: „Да опазим културното наследство на Димитър Ненов“, чиято къща и музикален архив в Разград се рушат и изчезват;
- гласове от Златният фонд на БНР на Любомир Пипков и Панчо Владигеров за Димитър Ненов;
- Владо Руменов от форум „Културно наследство“ за загубата на памет в София;
- отговор от институциите по казуса Димитър Ненов.
• Главен герой: Диана Добрева за театралната постановка „Непознатото дете“ по книгата на Е.Т.А Хофман.

от 9.45 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Осъден невинен. Прикрит пиян с превишена скорост по средата на пътното платно. Как прокурор, съдия и работодател съсипаха живота на един млад човек?
• Частният случай на Таня Йорданова от Търговище. Коментар на адв. Атанас Димитров
• Минути за антидискриминация: Противодействие на дискриминация на пазара на труда. Интервю с доц. Ана Джумалиева, председател на КЗД.
• Съвети на адвоката: адвокат Захари Генов ще отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Румяна Коцева за предстоящия ѝ концерт.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Книга за уикенда: „Леонардо да Винчи и неговото време“ книга от норвежкия писател Атле Нес – биограф на Мунк и Галилей.
• „Обещанията на интересното“ – издание с културологичното изследване на доц. д-р Петър Пламенов за естетическия потенциал на художествено понятие, върху което и Шопенхауер пише трактат „За интересното“.
• Репортаж от представянето с участието професор Евелина Келбечева на историческото изследване на руския журналист Михаил Зигар „Империята трябва да умре“
• „Мерак“ по Николай Хайтов – премиерен спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Интервю с режисьорката Надя Асенова
• Силвия Чолева – поет и разказвач за месец декември в Столична библиотека. Репортаж от срещата.
• „Надежда“ – изложба на Николай Русев в „Арт галерия“.
• „Ставри и Прокопи“ – разговор с авторките на текста и илюстрациите на детската книга: Ана Стоилова, Мая Лилова и Бела Лилова.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Цар Фердинанд през погледа на един чужденец – разговор за романизираната биография „Спомни си за царя“ от словака Антон Хикиш.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Фрагменти из оперетата „Хубавата Елена“ под палката на Николаус Харнонкур.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Никулден е! Празникът си е празник, но е българинът си е българин – на трапеза той обича да говори за работа. Затова и в този ден не само ще ви запознаем с интересни хора, свързани с риболова, но и с онова, което им трови живота. А дали ще има риба в нашите води и за следващия Никулден – сами решете дали да се помолите в църква...

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Градът разказва истории: Морски пътешествия или за моряците и ветроходците в деня на Свети Николай.
• Истории на ръба: разкази от Южна Америка – от водопадите Игуасу през пустинята Атакама, от езерото Титикака до Рио де Жанейро, Куско и Сантяго де Чили, разговор с Гергана Лаптева за книгата й с пътешествия в Южна Америка – „Врата на боговете“.
• Маршрути: Близкият Изток през очите на жените или как седем жени изоставят удобствата на западния свят, за да предприемат пътуване до непознатия Изток, разговор със Сияна Колибарова.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Да слушаме любими Коледни песни в изпълнение на Ерик Клептън, Биб Дибън, Чикаго и  Катрин Дженкинс – Ерик Клептън

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Секция „Карикатура“ на Съюза на българските художници и изложбата им „Брекзит форевър“.
• Неизвестните стихотворения на Вапцаров
• „Моят личен бунт“ – конкурс с мисия. Разговор с организаторите му от онлайн платформата Provo.bg
• Иронии на времето

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Невидимият Тонино” от Джани Родари

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Никулден и вечната българска класика
Никулден – празник на св. Николай Мирликийски, покровител на рибари, пътешественици, търговци, банкери, пленници...
Не са много българските композитори, които носят името на светеца. Сред тях, на първо място, е авторът на първата българска симфония – Никола Атанасов. Симфонията, дипломна работа на композитора в консерваторията в Загреб, е изпълнена за първи път там, в 1912 г. Ще я чуем в това предаване. Ще звучат още пиеси от Николай Стойков и Николай Кауфман, вдъхновени от дългогодишното общуване на двамата творци с българския фолклор.
И още българска музика – от Любомир Пипков, Константин Илиев Димитър Ненов – ще слушаме в изпълнение на изтъкнати музиканти, които носят името на св. Никола: Никола Николов, Никола Гюзелев, Николай Султанов, Николай Евров.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Черешата на един народ“ от Георги Господинов – 5 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще ви запознаем с един правен прецедент: 3 НПО – две европейски и една българска внесоха съдебен иск към Европейската комисия пред Съда на ЕС в Люксембург. За първи път в Съда на ЕС се предявява съдебен иск към ЕК по социален въпрос.
• Причината за делото: продължаващото финансиране от страна на ЕК на инициативи, водещи до сегрегация на хора с увреждания в България.
• Защо световни експерти по човешки права смятат, че деинституционализацията на деца с увреждания у нас се извършва по неправилен начин, какви нередности са открити от началото на деинституционализацията досега и какво следва от предявения съдебен иск към ЕК – разговор с Капка Панайотова, изпълнителен директор на „Център за независим живот“ – българската организация, която инициира експертния анализ, чийто резултати доведоха до започване на съдебното дело.
• 28-ата Българска антарктическа експедиция - предизвикателства, научни приоритети и очаквани гости в българската база на остров Ливингстън в близките седмици – говори проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Разговор с композитора Цветан Добрев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15