Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папик представя: Коледен коктейл

БНР Новини
Снимка: Irma Records

Честито Рождество Христово! Честита Коледа!

Всички християни, католици и протестанти по света празнуват този свят момент. Дни на радост, надежда, въодушевление, мечти и както навсякъде четем – чудеса.

Дядо Коледа или Дядо Мраз, Санта Клаус или Папа Ноел, няма значение как ще го наречем, той идва от снежната планина и носи своите подаръци за всички по света.

Какъв е най-големият и скрит символ? Разбира се, че вярата.

Липсва ли вярата, липсват и чудесата?

Исус е облеченият в червено белобрад старец, който всяка година идва да ни подари вярата. В големия си чувал има безброй опаковани кутийки, пълни с вяра. Поне това ражда моето въображение. За децата е друго, обаче нас, възрастните, които сме погълнати от материалния свят, понякога надеждата и вярата като че ли ни напускат. Но нека в тези специални дни за миг се върнем назад и разровим в детските си души, може би там ще открием заспали надеждата и вярата за по-добри дни.

Нека ги събудим! А защо не с музика?

Ах, музиката! Без нея светът би бил толкова пуст.

Преди броени седмици италианската звукозаписна компания "Ирма Рекърдс" издаде празничната си компилация Cocktail Christmas на ню джаз музиканта Нерио „Папик“ Поджи.

Един пианист, композитор и аранжор, когото редовните слушатели на „Музикална мрежа“ вече познават от няколко години. Той е тук със своя изтънчен екип от талантливи инструменталисти и певци съвсем скромно да ни зарадва с този коктейл от коледни евъргрийни, който е поредният подарък от италианските музиканти за публиката.

Стотици музиканти по цял свят включват класическите теми като Let it snow, White Christmas, Oh happy day в своите албуми. Това е направил и Нерио Поджи непретенциозно, по познатия и характерен за него отличителен и деликатен маниер.

Наред с тези и още други класики ще чуем и коледните хитови композиции All I Want For Christmas Is You на Марая Кери, Last Christmas на Джордж Майкъл, Driving Home For Christmas на Крис Риа, както и две негови авторски песни. Аранжиментите зареждат с празнично настроение, излъчват радост, преплитайки се от любимата за Папик боса нова, до фънки, соул и диско ритмите.

Чаровен празничен албум, с който човек може да релаксира, да се отпусне, да си помечтае, да танцува, а защо не и да си попее тези популярни коледни евъргрийни.

Бъдете и вие, уважаеми слушатели, в тази обаятелната компания и още веднъж:

Честито Рождество Христово! Честита Коледа!


Слушайте „Музикална мрежа“ на 26 декември, четвъртък,от 11.00 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35