Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са Пукльовците

БНР Новини
Снимка: Стопкадър от thepoppals.com

Възможно ли е дигиталното пространство да започне да помага на децата в реалното общуване? Оказва се, че да. Проектът „Пукльовците“, разработен от Ставрос Ставру и Ива Груева, търси допирните точки между дигиталните игри и уменията за екипна работа и емпатия.

Всичко започва преди две години, когато Ставрос забелязва,че 7-годишният му син прекарва цялото си свободно време в компанията на таблета си и става апатичен към всичко останало. Тогава бащата решава, че трябва да създаде дигитални игри, толкова увлекателни, колкото и онези, на които децата непрекъснато играят, но с идеята да стимулират интереса към околните и света. Ива Груева измисля и рисува героите, както и светът, в който живеят. Това е прототипът на „Пукльовците“, който става подарък за класа на момчето.

Идеята е провокирана и от статистиките за уменията за работа в екип на българските деца – според проучванията на Международната програма за оценяване на учениците PISA за 2015 година, в това отношение ние сме на едно от последните места в света.

Как играта въздейства върху децата и какви са трудностите в партнирането между родителите и учителите?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40