Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба порцелан и стъкло

БНР Новини
Съвместна изложба на Елизар Милев и Красен Троански
Снимка: София прес

Галерия-книжарница „София прес“ представя изложба на двама млади артисти Елизар Милев и Красен Троански. Авторите се движат успоредно в развитието си още от студентските си години до днес. Творческите им търсения са предимно в областта на силикатния дизайн, но различията, разбира се, са не само в избора и работата с различни материали и трактовката им, но в различния подход в работата. 

Въпреки че, както се изразяват критиците, съществува дискретен диалог между творбите на двамата автори-съмишленици в естетическите и художествени търсения, при запазена творческа индивидуалност. 

Елизар Милев
Характерен и за двамата е респектът както към технологичната прецизност, така и към творческите идеи, което е белег за високия художествен резултат и при двамата. Това се потвърждава от много и различни национални и международни отличия и при двамата, даже човек се респектира, че Елизар Милев има осем такива признания от България, Китай, САЩ, Франция.

Елизар Милев се изразява предимно в стъклото и прави интересни връзки с архитектурата или квадратните форми. Те са оцветени на места, което също влиза в решението да направи творбата по изразителна, създава също едни стъклени кули и надграждания, които са особена връзка с местата, където пътува или работи. 

Красен Троански

Красен Троански показва предимно порцелан – сфери с особена структура, често пъти оцветени в черно. Но особено впечатляващи са големите странно оцветени с ажур чинии, те носят особената изразителност и въздействие на нещата му. Особено ценен е неговият труд: „Формообразуването във фината керамика в зависимост от технологичните иновации“. Изложбата на двамата млади художници – артистични и талантливи – откри техният проф. Георги Георгиев-Джинди, който каза, че това е изкуство за истински ценители и с висок естетически вкус познавачи.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55