Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите български диригентки: Калина Василева

Снимка: личен архив

Калина Василева е родена през 1989 г. в гр. Шумен в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ – София със специалност флейта. През 2013 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София, Инструментален факултет, в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Работи като оркестрант в състава на Софийската опера и балет за сезона 2012/2013. Носител е на награди от национални и международни конкурси: специална награда от конкурса за инструменталисти „Арт Амфора“ в РКИЦ - София (2004 г.), награда за изпълнение на произведение от Волфганг Амадеус Моцарт от конкурса „Музиката и земята“ - София (2006 г.), първа награда от конкурса „M.A.G.I.C.“ за немска и австрийска музика – Бургас (2007 г.), втора награда от конкурса за камерна музика в гр. Своге (2011 г.)

Участвала е в майсторските класове на проф. Филип Бернолд, Патрик Галоа (Франция), проф. Ясуо Ямамото (Япония), Петер Лукас Граф (Швейцария) и др. Била е солист на Държавен симфоничен оркестър - Шумен, Оркестър „Орфей“ - Перник, Филхармонията в Разград, Академичния симфоничен оркестър към НМА.


Калина Василева завършва Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. На 7.12.2011 г. дебютира като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Изнасяла е концерти като гост-диригент в Шумен и Разград. От септември 2013 е назначена като диригент в „Симфониета“ Шумен.

По случай 170-годишнината от основаването на първия български оркестър беше издадено нейното изследване „Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес“, която ще бъде представена на 11 март от 18 часа в Регионалната библиотека „Стоян Чилингиров“ в Шумен, после на 17 март в Русе на МФ „Мартенски музикални дни“, а след това на МФ „Софийски музикални седмици“, както и на ММФ „Варненско лято“ на 11 юли.

В звуковия файл можете да научите какво сподели Калина Василева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39