Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите оркестратори на съвремието: Алън Броудбент

Алън Броудбент
Снимка: личен архив

Новозеландският пианист, композитор, оркестратор, диригент и носител на две награди „Грами“ Алън Броудбент, ще бъде на фокус в предстоящото издание на предаването „Музикална мрежа“.

Ще ви представим албума му Developing story за джаз трио и симфоничен оркестър, издаден през 2017 г.

Developing story (Развиваща се история) е записан в известното „Аби Роуд“ студио в Лондон с продуцент и издател Ралф Кемпер.

Албумът се състои от девет оркестрови пиеси, както авторски композиции на Алън Броудбент, така и популярни джаз стандарти на Майлс Дейвис, Джон Колтрейн и Тад Дамерон.

Три от пиесите, с които започва албумът, са и трите части от едноименната сюита Developing story. Изпълнението е на Лондонския Метрополитен Оркестър и джаз триото от Питър Ърскин- барабани, Харви Ес - контрабас и Алън Броудбент -пиано.

Легенди се носят за неземната красота на Нова Зеландия.

Ако това, че e роден по тези божествено красиви земи е предпоставка за божествените звуци и хармония, извиращи от композициите и оркестрациите му, то подгответе се да бъдете разтърсени по един неповторим начин. Когато чух за първи път албума, бях покосена като от електрически ток. Такова силно въздействие имат върху нас само велики майстори като Рахманинов, Дебюси, Равел.

За почитателите на джаза и симфоничната музика, както и на симфоничния джаз, албумът Developing story ще донесе върховна наслада.

Но нека споменем и някои важни биографични факти от живота на Алън Броудбент.

Роден е през 1947 г. в гр. Окланд, Нова Зеландия. Започва да учи пиано и теория на музиката в родния си град, а на 19-годишна възраст получава стипендия за Berklee College of Music в Бостън. След като завършва следването си там със специалностите джаз композиция и аранжимент при известния джаз тромпетист Хърб Померой, е поканен да се присъедини към бенда на Уди Хърман като негов пианист и аранжор.

През 1972 г. се установява в Лос Анджелис и започва дългогодишното му и плодотворно сътрудничество с легендарната джаз певица Айрин Крал, както и с прочутите оркестратори Нелсън Ридъл и Джони Мендел.

В началото на 90-те години Алън Броудбент участва в грандиозния проект на Натали Кол Unforgetable, като неин пианист и диригент, както в албума, така и в турнетата й.

По-късно оркестрира песента When I Fall In Love, вторият дует на Натали с баща й Нат Кинг Кол.

С тази песен печели първата си награда „Грами“ за най-добра оркестрация съпровождаща вокал.

Малко след това става член на квартета на Чарли Хейдън, обикаляйки фестивалите в Европа, Великобритания и САЩ.

Именно с тази група той печели втората си награда „Грами“ за оркестрацията си на песента Lonely Town, композиция на Ленард Бърнстейн за Шърли Хорн. Като солист и със своето джаз трио Алън Броудбент е номиниран и два пъти за „Грами“ за най-добро инструментално изпълнение, наред с изпълнители като Хърби Хенкок, Сони Ролинс и Кийт Джарет.

През 2007 г. е награден с орден за заслуги в Нова Зеландия, чест, която той цени високо.

Алън Броудбент e диригент на голяма част от концертите на джаз певицата и пианистка Даяна Крал, както и на концерта й в парижката зала „Олимпия“, откъдето е заснето и нейното първо DVD Live In Paris.

Пише шест струнни аранжимента за албума Kisses On The Bottom на сър Пол Маккартни с Лондонския симфоничен оркестър, песни от който са звучали многократно в предаването „Музикална мрежа“.

Като аранжор е работил и за албумите на Скот Хамилтън, Барбра Стрейзанд, Боб Брукмайер, Лий Ритенауър, Тутс Тилеманс, Кени Ранкин, Еди Даниелс, Даян Шур, Линда Ронстад, Род Стюарт, Сет Макфарлън и много други изтъкнати световни музиканти.

През 2019 год. осъществява деветмесечно турне с различни формации (соло, дуо, трио, квартет) в Турция, Австрия, Германия, Англия, САЩ и Япония.

Албумът Developing story е съчетание от импресионизъм, романтизъм, преплитащи се с драматичност и изтънчена джаз стилистика.

Един красив музикален разказ, който кара въображението да лети из непознати и невидими измерения отвъд границите на осезаемото и сетивното.

Ако желаете да се докоснете до това висше изкуство, уважаеми слушатели, заповядайте да чуете албума Developing story на 12 март, четвъртък от 11 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35