Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три великолепни българки в „Неделен следобед“

За 8 март Европейският съюз за телевизия и радио предложи тема „Жената в музиката“. Ние в програмата решихме да разширим времетраенето на проекта и в различни предавания през март да ви срещаме с българските музикантки. Това правим в „Звукови хроники“, където във вторник гостуват млади български диригентки, а в петък джаз певици. Всеки вторник в „Между барока и рока“ акцентът също е поставен върху известни изпълнителки и композиторки.

Добринка ТабаковаДнес ние добавяме още имена и ще ви представим три известни българки. Това са композиторката Добринка Табакова, чийто втори самостоятелен диск беше избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от екипа на престижното британско списание „Грамофон“, а специализираното издание „Хор и орган“ направи обширна статия за нея.

Ето и избраната музика:
• Сюита в старинен стил, изпълнена от Максим Рисанов – виола и диригент; Вайва Ейдукайте-Сторастине (чембало) и Литовски камерен оркестър;
• „Замръзнала река тече“ в изпълнение на Роман Минтс (цигулка), Раймондас Свиакевичус (акордеон), Донатас Багурскас (контрабас);
• „Орфеева комета“ в изпълнение на СО на БНР с диригент Марк Кадин.
• Симфонична поема „Тракия“ в изпълнение на СО на БНР с диригент Росен Гергов.

В звуковия файл чуйте какво сподели Добринка Табакова.

Ще ни гостува и проф. д-р Борислава Танева – професор в Музикалната академия, преподавател по пиано с много майсторски класове, заместник-ректор на академията с ресор международна и художественотворческа дейност, концертиращ пианист с много самостоятелни концерти и често канена за солист на различни състави у нас и в чужбина, композитор, чието най-ново произведение, поръчано от СФ, трябваше да се изпълни на 8 март и което, надявам се, все пак да прозвучи в по-късен концерт. Отпреди година тя е и артистичен директор на Моцартовия фестивал в Правец. 

В предаването ще прозвучат:
• „Дали е сън“ цикъл песни за сопран, пиано и виолончело в изпълнение на Теодора Несторова, Маргарита Илиева и Теодора Атанасова. Песните са „Очарована“ по тест на Доба Габе, „Ти искаше“ по текст на Елисавета Багряна и „Привечер“ по текст на Блага Димитрова;
• „Пет кратки пиеси“ от Артур Лорие в изпълнение на Борислава Танева.

Чуйте разговора с Борислава Танева.

Третият ни гост е диригентката Деляна Лазарова, която съвсем скоро спечели Международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020. След този конкурс тя ще бъде помощник диригент в продължение на две години на Марк Елдър, главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри в Манчестър. Тя ще бъде и титуляр диригент на Младежкия оркестър Hallé. На 16 март Деляна Лазарова ще се яви на първия конкурс за диригентки „La Maestra“ в Париж, който засега не е отменен.

Под диригентството на Деляна Лазарова ще прозвучат:
• Симфония №5 от Чайковски – 1 част в изпълнение на СО на Аспен;
• Симфония №2 от Сибелиус – 2 част  свири фестивалния оркестър на Аспен;
• Увертюра „Ромео и Жулиета“ на Чайковски изпълнена от Филхармоничен оркестър на Храдец. Кралове представя.

В звуковия файл чуйте какво разказа Деляна Лазарова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15