Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова българска музика по време на карантина

Васил Хаджигрудев дирижира въображаемия „Хаджиоркестър“ в Първо студио на БНР.
Снимка: личен архив

Предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ започва седмицата с включване в инициативата за повече българска музика в радиоефира – кауза, зад която си струва да застанем, особено във времена на карантина и изолация, когато едни от най-потърпевшите у нас са независимите музиканти. От 21.30 до 23.00 ч. тази вечер (23 март) ви предлагаме поредица от срещи с нови български автори и произведения в областта на авангардния метъл, фрий джаза, дрийм попа, новата градска музика, ембиънт и нойз-жанровете и съвременната инструментална музика с фолклорни мотиви. С музикантите Никола Николов (ТДК), Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), Иван Шентов (Feedbacker), Калоян Иванов (TFSL, Portable Elephant, Слонът на принцесата), Васил Хаджигрудев (Space Trio, Хаджиоркестър) и Петър Делчев (Кайно Йесно Слонце, Исихия, Ambient Folklore) дистанционно, посредством ефикасна, добре планирана и безотказна система за извънстудиен звукозапис и/или пряко от домашното студио на всеки от тях разговаря Цветан Цветанов.

Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стоимен Стоянов (Nockern) пък представят премиерно в предаването свои неиздадени все още произведения, озаглавени съответно „Eyepiece“ и „Dark Water“. С всички тези автори си говорим, разбира се, и за сложната ситуация на музикантите при обявено извънредно положение – за това може ли да се практикува в наши дни фрий джаз или символно дирижиране без пряк контакт, но и за предимствата на усамотяването в процеса на създаване на ново творчество.

Ще се включи и Теодосий Спасов – също по темата, но и с музикално произведение, записвано на Антарктида, единствения засега континент, незасегнат от коронавируса. Министерството на Зимата предупреждава: в това предаване ще чуете много и качествена нова българска музика, слава Богу – на светлинни години в ценностно отношение от песните, в които се пее за „очи/коси“ и за „сега/в нощта“, които през последния четвърт век агресивно се опитват да окупират понятието. А ако не по-рано, то поне през август, надяваме се, най-после ще се съмне (ако перифразираме встъпителната за предаването песен на Rosenquarzexpress)…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит юбилей на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Всичко беше готово. Великолепна програма, достойна за шестдесето издание, любими солисти и състави, закупени билети. И всичко се отлага, заради настъпилата световна пандемия. Разбира се, подобна е съдбата на всички музикални фестивали и събития по целия свят. Сега плахо и постепенно започват да се подават заявки за връщане на концертите. Следващото..

публикувано на 24.05.20 в 08:55
Проф. Атанас Куртев

Проф Атанас Куртев с онлайн концерт

В неделя, на 24 май, Мемориалният музей на Скрябин в Москва ще излъчи концерт на Атанас Куртев по всички световни онлайн канали. Записите са направени на 22 май в дома на Куртев в София. Изпълнението е на историческия роял, на който са свирили големи световни пианисти Рихтер, Гилелс, Мержанов, Малцужински, Вайсенберг, Бухбиндер и много, много други,..

публикувано на 23.05.20 в 18:05

Среща с мецосопрана Стефка Минева

Какъв ли живот може да си представи едно дете, чиито родители са оперни певци? Такъв въпрос никога не си задава Стефка Минева. Въпреки забраната на баща си, тя тайно учи пеене с Пенка Гекова и след като той научава, тя заявява: „Аз ще стана оперна певица“. След това двамата често пеят на сцената, а бащата е много притеснен заради детето си. „Аз пък с..

публикувано на 23.05.20 в 09:04

Промени в приема на студенти в АМТИИ

Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив обяви, че тази година приемът на студенти ще става само онлайн. Първият прием ще бъде направен, след като бъдат оценени явилите се на предварителния онлайн кандидатстудентски изпит. Срокът за подаване на документите беше 20 април, но изпитът тепърва предстои.  За края на..

публикувано на 22.05.20 в 11:29

Диалози от дома с известните оперни певци

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове. Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на..

публикувано на 21.05.20 в 09:05