Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етерично-маслени култури: Легенди и приказки за розата

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: Sofia Bird Walks – едни нетрадиционни разходки в града. Разговор със Страхил Пеев и Георги Камов за идеята популяризирането на безплатните обиколи за наблюдение на птици, за ползата от това хората да излязат навън и да познават света около себе си по-добре. Както и още популярни и непопулярни маршрути за наблюдение на птици в града.
• Маршрути: Гърция през очите на Яна Букова, писателка, поетеса и преводачка на Пиндар, Катул и Сафо.
• Пътуване с деца: Девня и Музеят на мозайките.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор и уърлд от Скандинавието – Финландия. В компанията на: Тепо Репо, Юхо Сьодерлунд, ансамбъл „Талари“, Марти Покела, формация „JPP“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Шопско трио, Галина Дурмушлийска, Стефче Стойковски и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Мъдрият Кемине“, по туркменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: На този ден през 1975 г. в сила влиза Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от биологично оръжие и токсини, и за тяхното унищожаване. За случаите на нарушаване на конвенцията през тези 45 години говорим с медийния координатор на Атлантическия съвет на България кап. I ранг Васил Данов.
• Между Деня на водата и Часа на Земята – какво се опитва да ни каже планетата, можем ли да говорим за възможна поредица от пандемии, предизвикани от причини, свързани с околната среда – разговор с Меглена Антонова екологичната организация „Грийнпийс“.
• За здравето: знания за борба с корона вирус
• Напомняне за все още съществуващото море – няколко дни преди последния срок, в който можете да се включите официално в дебата за бъдещето на южното ни Черноморие – разговор с Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и с представител на община Царево.
• Новините, които коронавирусът ни попречи да забележим - какъв е възможният ефект от изгарянето на отпадъци, включително болнични и пестициди, в инсинератори – разговор с експерт по управление на отпадъците.
• Главен герой: Рожденикът проф. Андрей Пантев за уроците на историята.
• Среща на човеците в ефира на програма „Христо Ботев“ – размисли за отговорността и свободата, за спечеленото и изтичащото време, за нужното и ненужното. Разговор с идващия от „закритата“ Унгария журналист Павел Антонов, с разказващата за споделената Нидерландия Веселина Господинова, с политолога Явор Сидеров и с поета Георги Гаврилов.
• Сигурни всеки ден: В края на Месеца за борба с ендометриозата – как да се защитим чрез превенция.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Портрет на Сара Вон
Ще звучат песни от албумите ѝ The Divine One, Swingin' Easy, Count Basie/Sarah Vaughan, The George Gershwin Songbook, Vaughan and Violins, Sarah Vaughan with Michel Legrand, Brazilian Romance и Songs of the Beatles.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Проф. Стоян Атанасов за „Характери“ на Жан дьо Лабрюйер
• Проф. Людмил Димитров за „Аз обичам самата любов“ на Елисавета Багряна
• Божана Апостолова за новата си детска книга „Божанчето и любовта на лебедите“
• Проф. Маргарита Младенова за онлайн излъчването на постановката ѝ „Зимна приказка“ по Уилям Шекспир.
• Онлайн списанието Свободно поетическо общество отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Lights“
• Памет за Едуард Лимонов – разговор с Георги Борисов

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как да мотивираме детето си да чете по време на извънредно положение? – нова онлайн инициатива на „Книговище“, които отварят ресурсите си, за да могат учители и родители да насърчат децата да четат и осмислят прочетеното – разговор с Искра Джанабетска, един от създателите на платформата и с учителката Гергана Иванова, чийто клас е победител в Националното състезание по четене на МОН.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Творби от Феликс Менделсон, Йоханес Брамс, Жан Сибелиус и Рейф Воън Уилямс в изпълнение на брилянтната цигуларка Хилари Хан.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Безмилостната диктаторка
Разговор за създаването на пластмасата от британеца Александър Паркс, за нейната противоречива история и за опасните последици от нейното масово използване, довело до сериозните екологични проблеми, които налагат качествено нови решения за справянето с тях. До къде стигна човечеството в опитите си да рециклира различните пластмаси? Съществуват ли напълно биоразградими пластмаси на практика? Могат ли органичните пластмаси да се окажат реална алтернатива?
Разговор с химика Наско Стаменов.
• Златното сечение: коментар на директорката на Института по електрохимия и енергийни системи при БАН проф. Евелина Славчева за постигнатото до момента по проектите, включени в Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“. Нейният колега Благой Бурдин добавя съществени подробности за един от тези проекти – иновативният хибриден тролей, по който вече се работи.
• Вечният двигател: екохимикът проф. Васил Симеонов – какво си струва да знаем всички ние за замърсяването на почвата с тежки метали?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Стъкло от Мурано.
• Композиторът Монтеверди.
• Йоханес Вермеер – майсторът на светлината.
• Къщата на вещиците в Салем, САЩ.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Годишните времена в музиката: Пролет

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Концерт на Стоименка Учикова, Петьо Костадинов, Марин Иванов и други изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Не е моя работа“, по китайска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Записи на оркестъра на Словенското радио под диригентството на Росен Миланов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 39 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как да тренираме ума си в скоростно четене и супер памет, защо въображението е по-важно от знанието и как се възпитават самоосъзнатост, самодисциплина и емпатия, които са от изключително значение за това как се справяме в живота – разговор с Анастасия Димитрова – водещ на тренингите „Скоростно четене“ и „Суперпамет“ и сертифициран треньор по емоционална интелигентност
• А сега внимавайте: новия албум на Ози Озбърн.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Така не постъпва никой“ от Рут Рендъл Участват: Илия Добрев, Петя Силянова, Ириней Константинов, Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев, Красимир Обретенов, Димитър Иванов, Веселин Мезеклиев, Емил Манасиев. Режисьор: Илия Атанасов. от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира..

публикувано на 28.03.20 в 08:25

Събота, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Проекта на холандският мулти-инструменталист Лукасен, „Ayreon“ със седми двоен студиен албум „01011001“. Всъщност, това е мащабна рок опера, чийто сюжет е фантазна история за зараждането и гибелта на човечеството, базиран на сюжетите на предходните албуми на групата. Нео-прогресив..

публикувано на 27.03.20 в 19:12

Петък, 27 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Храмовете в различните култури: Нетрадиционни храмове – друвни и съвременни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Сценичните партньорства на баритона Кирил Манолов от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • В японски град галят питомни елени и сърни –..

публикувано на 26.03.20 в 08:50

Сряда, 25 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Улпия Ескус: Величието на Улпия Ескус от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове на: Рики Лий Джонс, Стийв Поркаро, Матей Стоянов, Лукатър, Дейвид Пейч, Джозеф Уилиамс, Джей Грейдън, Дейвид Фостър. Изпълнения на Майкъл Джексън, група „Тото“,..

публикувано на 24.03.20 в 16:31

Вторник, 24 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Глината: Керамика в бита и Космоса от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Дейвид Беркман (David Berkman) – концерт от Япония 2019 – 2 част от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Биологично земеделие и пчеларство в Пловдивска област. Документални разкази за..

публикувано на 23.03.20 в 08:20