Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се съвзема Загреб след земетресението в неделя

Трус по време на извънредно положение

Разказ на двама очевидци

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-силното земетресение от 140 години насам разлюля хърватската столица малко след 6 часа в неделя. Трусът е бил с епицентър 7 километра на 22 март, а по последни данни е бил с магнитуд от 5.7 по Рихтер, след него са последвали десетки по-леки вторични трусове, а в понеделник вечерта и един по-силен – от 3.7 по Рихтер.

В понеделник почина 15-годишното момиче, което е било в центъра на града по време на труса и е било тежко ранено от паднала стена. 27 души бяха ранени, 18 от тях тежко. В Хърватия броят на заразените с Covid-19 вече е над 380, починал вследствие на усложнения от него е един човек, а от вчера на гражданите е забранено да пътуват без основателна причина между населените места.

Имало ли е паника сред хората, които е трябвало да излязат от домовете си в ранната утрин, опитвайки се да спазват дистанция помежду си заради социалната изолация, която и в Хърватия, като почти навсякъде по света, се препоръчва заради опасността от зараза с коронавирус? 

Как се е извършвала евакуацията от болници и родилни домове, каква помощ са получили възрастните хора?

"Някои от старите болници трябваше да бъдат евакуирани. Имаше родилно отделение, в което майките излязоха с бебетата навън – разказва за събитията Милан Павичич, журналист от Загреб. – После на помощ идва армията, както и футболните запалянковци, феновете на загребския "Динамо", които по своя инициатива се включват в помощта, в разчистването, евакуирането, изобщо там, където има най-голяма нужда. 

Милан ПавичичБеше изключителен жест от тяхна страна и всички в Хърватия сме им благодарни.

Повечето хора са съгласни, че е по-важно, че сме оживели – коментира Павичич по повод щетите, които понесе катедралата в града.

Имаше и подкрепа от други градове, включително футболисти и футболни фенове, които инак са големи противници на "Динамо", Загреб. 

Излезе човешкото у хората.

В Белград хората ръкопляскаха от балконите в знак на подкрепа, толерантност и солидарност със Загреб. Радиостанциите пускаха една и съща песен, в която се пее за единението и важността да сме заедно.

Това ни трябва – изтъква Павичич – подкрепата на приятелите и положителното мислене в една посока. Всички се обединиха, за да решат проблема и да остане само едната криза".

Основните щети от земетресението са в старата част на Загреб, а ранният час и призивът да не се излиза по улиците заради вируса е допринесъл за малкото жертви и пострадали. Отломки от стени, тухли, паднали комини и повредени автомобили са били първите гледки след земетресението. 

Отчупили са се парчета от едната кула на най-голямата катедрала в Загреб – един от символите на града, а сградата на парламента също е пострадала.

Александър Мирчев – българин, живеещ от 7 години в Загреб, разказва за поведението на хърватите във време на изолация и зараза. 

Александър МирчевНаблюдението му е, че загребчани действат по-организирано и дисциплинирано по ред причини, включително исторически.

"Трусът не извади хората извън релси. Всички реагираха доста бързо и доста смислено – казва той. – Нямаше прекалено голяма паника за земетресение 5 по Рихтер.

Излизайки навън, хората не се скупчваха и общо взето, спазваха дистанция, което беше интересно да се види.

Много цивилизовано и смирено говори министърът на вътрешните работи. Хората спазват правилата може би по-съзнателно, отколкото у нас."

Мирчев разказва и за чувството за хумор на загребчани, които се шегуват, че ако не видят Годзила по улиците, ще се чувстват разочаровани и казват, че ако земетресение по време на епидемия беше сюжет за филм, той би получил доста ниска оценка в IMDB.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54